Skip to content
Menu

Gidişattan endişeli Cumhuriyetçi Parti liderleri yeni bir aday ihtimalini konuşuyor

AMERİKA BÜLTENİ (10 Şubat 2012)

Partinin 2012 başkan adayı olarak tam kadro Mitt Romney’i destekleyen Cumhuriyetçi Parti ‘establishment’i, Romney’nin adaylığı kazanacağı şüpheli hale geldikçe ve hiçbir adayın seçmenleri ve partiyi arkasına takabilecek etkinliği yakalayamamasıyla paniğe kapılmaya başladı. Partinin çok etkili isimleri, hali hazırda 7 eyaletin önseçimi yapılmış olmasına rağmen, yeni bir adayı seçime sürme ihtimalini ciddi ciddi düşünüyor. Bir parti lideri, Huffington Post’a yaptığı açıklamada, ‘’Normalde böyle bir fikir kulağa şaka gibi gelebilir’’ dedikten sonra ekliyor: ‘’Ancak bu tablo ile bir yere varılamaz. Rick Santorum kimseden kampanya bağışı toplayamazken, Gingrich Santorum’a şeridi boşaltmazken, Romney çok düşük bir profil sergilerken, Ron Paul yüzde 10, 15 ya da 20 sadece bir istatistik olarak kalırken bir sonuç elde edilebilir mi? Peki önseçimler başladıktan bu kadar süre sonra yeni bir aday ihtimali olabilir mi? Tabii akla mantığa aykırı. Ancak hayatımda ilk defa böyle bir ihtimalin varlığını görüyorum’’

Peki bu saatten sonra kim aday olursa partinin yaşadığı tıkanıklığı çözebilir? HP’a konuşan Cumhuriyetçi lider New Jersey valisi Chris Christie’nin bir ihtimal olabileceğini ifade ediyor. Son günlerde birçok Cumhuriyetçinin adını gündeme getirdiği Vali Christie’nin adı geçtiğimiz sonbaharda da gündeme gelmiş ancak günlerce süren spekülasyon ve tartışmalardan sonra Christie aday olmayacağını açıklamıştı. Christie Ekim ayında da Romney’i desteklediğini duyurmuştu.

Kamuoyunda genel görüş herşeye rağmen Mitt Romney’nin Obama’nın rakibi olacağı yönündeydi. Ancak Salı günü Colorado, Minnesota ve Missouri’de yapılan önseçimlerde Rick Santorum karşısında yaşadığı hezimet Romney’nin adaylık görüntüsüne de Obama’yı yenebilecek tek aday söylemine de ciddi oranda zarar verdi.

Wall Street Journal gazetesi de başyazısında ‘’Conservative’ler Romney’e güvenmiyor çünkü Romney onları bu güvensizliğe itecek sebepler yaratıyor. Ayrıca Masschusetts eski valisi, yürüttüğü negatif kampanya ile arkadaşlarının sayısını artırmıyor’’ denildi ve eklendi: ‘’Şimdi Romney’nin kampanyası Santorum’un hayatını didik didik etmeye başladı. Bu kampanya ona yüzde 50.1 ile adaylığı kazanma imkanı yaratabilir ama Obama karşısıdan çok daha zayıf bir aday olmasına yol açar. Romney’nin artık ‘iş kariyerini’ tekrarlayıp durmanın ötesinde pozitif bir aday kimliği inşa etmesi gerek’’

Santorum ve Gingrich gizlice ‘mıntıka’ anlaşması mı yaptı?

Öte yandan Rick Santorum ile Newt Gingrich’in, Romney’nin adaylığını engelleme amacıyla birbirlerine güçlü oldukları coğrafyalarda yol verme anlaşması yaptığı iddiaları dile getiriliyor. Buna göre Santorum, Rust Belt olarak adlandırılan kuzey Appalachian ve Midwest eyaletlerinde Gingrich ise güney eyaletlerinde kazanacak.

Gözler 28 Şubat’ta Arizona ve Michigan’da

Partide tüm gözler 28 Şubat’ta önseçim yapılacak Arizona ve Michigan eyaletlerinde olacak. Arizona senatörü ve 2008 başkan adayı John McCain, New Hampshir eönseçimi sürecinde Mitt Romney’e destek verdi. Michigan ise Romney’nin hem doğduğu yer hem de babasının bir zamanlar valiliğini yaptığı eyalet. Romney’nin bu iki eyaletten birini ya da her ikisini de kaybetmesi halinde şu anda spekülasyonu yapılan herşeyin gerçeğe dönüşme ihtimali oldukça yükselebilir.