Skip to content
Menu

Mitt Romney çifte zaferle moral buldu: Hem Maine’i hem de CPAC’ı kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (11 Şubat 2012)

Kampanyası zor günler geçiren Mitt Romney Cumartesi gününü çifte zaferle kapattı. Maine eyaletini az farkla Ron Paul’un önünde kazanan Romney, Washington’daki CPAC konferansı için toplanan binlerce muhafazakar temsilci arasındaki aday yoklaması anketinden de birinci çıktı. CPAC aday yoklaması, önseçim açısından hiçbir somut değeri olmamasına rağmen, Romney ile muhafazakar taban arasındaki derin ayrılık iddialarını boşa çıkarması nedeniyle oldukça önemli bir zafer olarak nitelendiriliyor.

CPAC aday yoklamasında Romney oyların yüzde 38’ini alırken, Rick Santorum yüzde 31 ile ikinci oldu. Newt Gingrich yüzde 15 destek bulurken, 2010 ve 2011 CPAC toplantılarındaki aday yoklamalarının birincisi Ron Paul bu kez yüzde 12 ile ancak dördüncü sırada yer aldı.

Maine’de az farkla Romney kazandı

Maine eyaleti Cumhuriyetçi Parti teşkilatı 4 Şubat’ta başlayıp devam eden eyalet ‘caucus’larına göre eyalette en fazla oyu kazanacağı kesinleşen adayı açıkladı. Buna göre Romney 2190 oy kazanırken, Ron Paul 1996 oyla ikinci sırada yer aldı. Rick Santorum 989 oyla üçüncü ve Newt Gingrich ise 349 oyla dördüncü sırada. Maine eyaletinde oyların yüzde 83’ü için önseçim bitti. Eyaletin kendine özgü önseçim sistemine göre bazı küçük kasabalardaki ‘caucus’lar ise Mart ayına kadar devam edecek. Ancak buralardan gelen oylar eyalet çapında sonucu değiştirmeyecek.