Skip to content
Menu

Samuel L. Jackson’un Obama’ya ‘zenci’ diye oy vermesi ırkçılık mı?

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2012)

Hollywood’un efsane siyah aktörlerinden Samuel L. Jackson, siyah Amerikalılara hitap eden magazin dergisi Ebony’e verdiği röportajında Amerikan politik sistemine ilişkin görüşlerini paylaştı. Muhafazakar New York Post’un Jackson’un Obama’ya oy verme nedeninin altını çizmesinden sonra ise medyada büyük bir ‘ırkçılık’ tartışması başlattı.

Bir süredir siyahi ünlüler ve elitler arasında Obama’nın ikinci kez başkanlık adaylığının desteklenmesi konusunda ilginç bir tartışma yürüyordu. Tartışmaya katılan Jackson da, ‘’Obama’nın ne mesajı vereceği zerre umurumda değil. Sadece, yapacağını vaadettiği şeylerin bir kısmını yapmasını umardım’’ dedi. Obama’nın henüz ‘ürkütücü bir zenci (scary nigga)’ gibi davranamadığını savunan Jackson, ‘’Umuyorum ki ikinci döneminde böyle bir zenciye dönüşecek. Çünkü yeniden seçilme endişesi olmayacak’’ diye konuştu. Jackson’un, ‘’Barack’a siyah olduğu için oy verdim’’ sözü de tepkinin boyutlarını büyütüyor. Bazı gazeteciler bu sözleri samimi ifadeler olarak nitelerken özellikle tutucu medya ‘siyah ırkçılığı’ suçlamasında bulunuyor.

‘’Bırakın Samuel Jackson sahici kalsın’’ diye yazan The Urban Daily yazarı ReBecca Theodore-Vacon, ‘’Fikrine katılın ya da katılmayın, Başkan Obama’ya ırkından dolayı oy verdiğini söylemekten utanmıyor’’ diye yazdı.

Sağcı American Thinker’dan Selwyn Duke ise, Jackson’un ‘cahil bir palyaço’ olduğunu iddia ettiği sert yazısında, ‘’Pulp Fiction’un yıldızı açık ki politikanın yobazlığını eritmesine asla izin vermiyor. Nihayetinde Obama, beyaz Amerikalıların yüzde 43’ünün oyunu aldı. Beyaz gençlerin yüzde 54’ü Obama’yı destekleyerek beyazların da renk körü olabildiklerini gösterdiler’’ dedi.

Impre’den Mikel Alger ise, Jackson’un sözlerinin en başta Obama’yı aşağıladığını savundu. ‘’Bütün bu röportaj bize Jackson’un kariyerinin akıbetinden çok endişe ettiğini ve bunu koruyabilmek için Obama hakkında bir takım saçma ırkçı çıkışlar yapma ihtiyacı hissetti. İnsanlar Obama’ya değişim arzusuyla oy verdi. Bu değişimlerden biri de ABD’deki ırklar ve kültürler arasındaki ilişkinin değişip gelişmesi isteği. ABD Başkanına ‘ni.ger’ demek olmaz. Umuyorum bu sözler Jackson’un kariyerinin sonu olur’’