Skip to content
Menu

Amerikalı efsane savaş muhabiri Marie Colvin Suriye’de öldürüldü

AMERİKA BÜLTENİ (22 Şubat 2012)

Çeçenistan’dan Sri Lanka’ya kadar dünyanın birçok sıcak çatışma bölgesinden on yıllardır yaptığı haberlerle dünyayı haberdar eden efsane savaş muhabiri Marie Colvin, Suriye’de öldürüldü. Colvin’in Suriye ordusunca bombalanan Humus’un Baba Amr  bölgesinde beraber bulunduğu Fransız foto muhabiri Remi Ochlik ile beraber öldüğü açıklandı.

London Sunday Times adına çalışan Marie Colvin, öldürülmeden çok kısa bir süre önce CNN’de Anderson Cooper’ın telefonla canlı yayın konuğu olmuş ve gözleri önünde öldürülen 2 yaşındaki Suriyeli bebeğin hikayesini paylaşmıştı.

‘’Yeryüzünde güce karşı gerçeği konuşmak zorundayız’’

New York Long Island’ın Oyster Bay bölgesinden olan Colvin, 2001 yılında Sri Lanka’daki çatışmaları takip ederken bir gözünü kaybetmişti. Ancak buna rağmen ‘ceketimi askıya asmayı düşünmüyorum’ diyen Colvin, ‘’Aptal mıyım? Eğer akşam ne yemek yediğimi haber diye yazarsam kendimi o zaman aptal hissederim’’ diye konuşmuştu.

Colvin, daha önce Kosova’da haber takibi yapmış, Çeçenistan’da ise Çeçen isyancılar ile birlikteyken Rus bombardmanından kurtulmuştu.

Colvin, bağımız gazeteciliğe olan tutukusuyla mesleğinin yüz akı isimlerden biriydi. 2010 yılı Kasım ayında bir törende, şöyle konuşmuştu:

‘’Biz gazeteciler yeryüzünde güce karşı gerçeği konuşmak zorundayız. Savaş bölgesinden gönderdiğimiz haberler yazılacak tarihin ilk taslakları.  Savaşın korkonuçluğunu ve sivillerin yaşadıklarını dünyaya gösterebiliriz’’

İşte Colvin’in öldürülmeden çok kısa süre önce son haberi: