Skip to content
Menu

Farmville’in devrim yapıp bağımsızlığını ilan etmesi Facebook’u yaralar mı?

AMERİKA BÜLTENİ (2 Mart 2012)

FarmVille ve Mafia Wars başta olmak üzere birçok oyunun yaratıcısı olan sosyal oyun devi Zynga kendi sosyal platformunu kurdu. Yani, Farmville’de tarım ve ticaret yapmak için artık illa ki Facebook’a gitmek zorunda değilsiniz. En azından Facebook sayfasına gitmek zorunda değilsiniz.

Zynga.com artık Farmville tutkunlarının yeni adresi olacak. Firmanın web sitesi kendi ürettiği oyunlar ile üçüncü parti oyun geliştiriciler için özelleştirilmiş bir platform olacak. Zynga, halen Facebook’un gelirinin yüzde 12’sini sağlıyordu. Fecabook, her oyun giirişinden yüzde 30 kesiyordu. Zynga’nın devrim yapıp bağımsızlığını ilan etmesi Facebook’u yaralayacak mı?

‘’Hayır. İki şirket de kazanır’’ diyor Inside Social Games’ten AJ Glasser. Çünkü, hala Zynga.com’da oyun oynamaya giriş için hala Facebook hesap girişinizi de kullanabilirsiniz.  ‘’Ve kullanıcılar da hala Facebook’ta zynga.com oynayabilecekler. Bu tam bir kazan kazan durumu.’

Nerdeyse 1 milyar dolarlık bir şirket haline gelen Zynga’nın başarısını büyük ölçüde Facebook’a borçlu olduğuna dikkat çeken Econsultancy yazarı Patricio Robles, Zynga’nın yeterince üçüncü parti ortak çekmesi halinde, Facebook dışı bir platforma dönüşebileceğini ve sosyal oyun medyasının ana noktası olabileceğini belirtiyor. Ancak, Robles uyarıyor da: ‘’Bunları söylemek her zaman yapmaktan kolaydır. Neden üçüncü parti, oyun geliştiriciler en büyük rakipleriyle iş yapsın ki?’’

Normal Facebook  kullanıcıları için iyi haber

San Francisco Chronicle yazarı Michael Pachter, sıkı Farmville vb oyunların oyuncularının, artık Facebook arkadaşlarına sürekli ‘oyun spam’ı göndermek istemedikleri için bile Zynga.com’a göç edeceğini dile getiriyor. Bu elbette Facebook’un normal kullanıcıları için de iyi haber. Teyzelerinden çok daha az ‘farmville ‘request’i alacaklar. Niye hoşlanmasınlar ki bu bağımsızlıktan..?