Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin gözü derin Güney’de; İşte günün en merak edilenleri

AMERİKA BÜLTENİ (13 Mart 2012)

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışının nabzı bugün ülkenin güneyindeki Mississippi ve Alabama eyaletlerinde atacak. Partide henüz 4 adaydan hiçbirinin havlu atmaması nedeniyle Alabama ve Mississippi belki de uzun yıllardır ilk defa bu kadar yüksek profilli ilgi görüyor. İşte bu iki eyaletin önseçiminin en çok merak edilen 5 sorusu:

Mitt Romney sonunda bir Güney eyaleti kazanabilecek mi?

Cumhuriyetçi Partide belki yüzyılı aşkın süredir güney eyaletlerinde en düşük profil sergileyen, kuzeyli favori aday Mitt Romney oldu. Bugüne kadar güneyin 4 eyalatinde de kaybeden Romney, bugünkü iki eyalette para ve organizasyon gücüyle son dakika yükselişi yaşayarak bir sürpriz yaşanabileceği sinyali veriyor. Bu iki eyaletten sadece birini kazanması bile ‘şeyatnın bacağını kırmasına’ yol açacak. Birçok analist Romney’nin bu iki eyaleti ya da en az birini kazanması halinde parti içi yarışta Romney’nin zaferinin büyük ölçüde kesinleşeceği öngörüsünde bulunuyor.

Adaylar hangi oy yüzdesiyle kazanacak?

Adayların sadece kazanması değil, hangi yüzde ile kazandıkları da önemli olacak. Tampa Kongresi için delege oyu hesaplarının yapılmaya başladığı günlerde Alabama 50 delege oyu ile dikkat çekici bir eyalet. Kazanan hepsini alır prensibi Alabama’da geçerli olmadığı için delege oyları yüzde 20’yi geçen adaylar arasında yüzdelerine göre bölüşülecek.

Gingrich güneydeki başarısını sürdürecek mi?

Cumhuriyetçi Partide Romney’e karşı Evanjelik ve aşırı sağın adayı olmak için mücadele eden Rick Santorum ile Newt Gingrich açısından bugünkü seçimler çok önemli. Eğer her iki eyaleti de Gingrich kazanırsa Santorum’un, Romney karşısında ‘muhafazakar alternatif benim’ iddiası boşa çıkacak.  Eğer her iki eyaleti Santorum kazanırsa, Gingrich’in kampanyasının sonu gelebilir. Eğer Santorum ve Gingrich birer eyaleti kazanırsa bu durumda gerçek kazanan yine Romney olacak.

Evanjeliklerin Santorum – Gingrich ikilemi devam edecek mi?

Rick Santorum ve Newt Gingrich aynı oy tabanına hitap ediyor. İkilinin bu tabanı ikiye bölmesi ise Mitt Romney’nin işine geliyor.

Yükselen benzin fiyatlarının seçime etkisi olacak mı?

Newt Gimgrich son günlerde, benzinin gallon fiyatlarını 2.5 dolara indireceği vaadi etrafında yoğun bir kampanya yapıyor. Sandık başı anketleri, Gingrich’in bu kampanyasının da etkili olup olmadığını ortaya koyacak.