Skip to content
Menu

ABD’de online film izleme DVD’den film izlemeyi tarihte ilk kez geçecek

AMERİKA BÜLTENİ (1 Nisan 2012)

ABD’de online film izlemenin tarihte ilk kez bu yıl DVD benzeri fiziksel aracılarla film izlemeyi geçeceği açıklandı. IHS Screen Digest tarafından yapılan araştırmaya göre, ABD’de bu yıl 3,4 milyar kez online film izlenecek. Bu rakam geçen yılki 1,4 milyar online film izlemenin iki katından fazla. Buna karşın DVD ve Blu-ray’dan film izleme ise yaklaşık 2,4 milyar kez gerçekleşecek. Bu rakam 2011’de 2,6 milyar kezdi.

Bu sonuçta Netflix ve Amazon Prime arasındaki rekabet sonucunda iki firmanın da belli abonelik ücretlerinde limitsiz film izleme olanağı getirmesi önemli rol oynadı. Bir diğer önemli etken ise ekonomi. Online film izlemenin ortalama maliyeti 51 cent iken DVD ya da Blu-ray’dan film izlemede film başına maliyet 4,72 dolar. IHS analisti Dan Cryan, araştırma sonucuyla alakalı ‘’DVD ve Blu-ray gibi fiziksel medyada film izleme çağının sonunun başındayız. Ancak, tamamen yok olması biraz zaman alır. Unutulmasın ki iTunes’un başlamasından 9 yıl geçmesine rağmen CD hala müzik endüstrisinin önemli bir aracı olmaya devam ediyor’’ yorumunda bulunuyor.

Öte yandan raporu yorumlayan komedyen Jimmy Kimmel ise, şu şakayı yapıyor:

‘’10 yıl sonra insanlar bizim Blockbuster şubelerine gidip film kiraladığımız günlere, bizim çamaşırların nehirde yıkandığı günlere baktığımız gibi bakacaklar’’