Skip to content
Menu

Obama, 20’nci yüzyılın en anlamlı koltuğuna oturdu

AMERİKA BÜLTENİ (20 Nisan 2012)

Dünyanın en kudretli koltuğunda oturan ABD Başkanı Barack Obama, 20’nci yüzyılın en anlamlı ve en ünlü koltuklarından birine oturarak tarihi bir mesaj verdi. Obama, Rosa Parks adlı siyahi terzi bir kadının 1 Aralık 1955 günü, yerini bir beyaza vermeyi reddettiği için tutuklanmasıyla, siyahlara karşı ayrımcılığın yasal olarak bitirildiği protesto dalgasına yol açan olayın aktörü olan otobüse bindi. Artık Michigan eyaletinin Dearborn şehrindeki Henry Ford Müzesinde bulunan ünlü otobüse binip bir süre kalan Obama daha sonra katıldığı kampanya bağış toplantısında duygularını açıkladı:

‘’Az önce orda otururken yakın tarihimizin parçası olan kararlık ve cesaret ile çoğunlukla tarih kitaplarının bahsetmediği ancak şerefleriyle Amerikan Rüyasından paylarını ısrarla talep eden eden sıradan insanları düşündüm’’

Rosa Parks kimdir?

1 aralık 1955 Cuma günü, Alabama’nın Montgomery şehrinin siyah kökenli sakinlerinden biri, şehir fuarındaki işinden akşam 6’da çıktı. Çok yorgundu ve biran önce evine ulaşmak istiyordu. Otobüsün ortasındaki ‘değişken’ statülü koltuklardan birine oturdu. Yasalara göre ilk 10 sıra beyazlarındı. Siyahlar ise en arka bölümde yolculuk etmek zorundaydılar. Ortadaki değişken statülü koltuklarsa beyazların sıraları doluncaya kadar siyahların da oturabilecekleri koltuklardı. Beyaz sıralar dolduğunda ya da şoför gerekli gödüğünde siyahlar bu koltukları boşaltmak zorundaydılar. Eğer arkada da yer yoksa otobüsten inmeleri gerekiyordu. Birkaç durak sonra otobüsün beyazlara ayrılan kısmı dolup 4 beyaz yolcu ayakta kalınca şoför değişken koltuklarda oturan 4 siyah yolcudan yerlerini boşaltmalarını istedi. 3 erkek siyah yolcu arka tarafa geçti. Ancak Rosa Parks adlı terzi kadın, yerinden kalkmayı reddedince tutuklandı. Aynı gece haber şehir sakinleri arasında yayıldı. Pazar günü kiliseler aracılığıyla otobüsleri boykot fikri yayıldı. Rosa Parks’ın tutukluluğunun üçüncü gününde insan hakları tarihine ‘Montgomery Bus Boycott’ adıyla geçen eylem başladı. Siyahlar tam 382 gün boyunca otobüslere binmediler. İşlerine okullarına yürüdüler.

DEVAMINI OKU