Skip to content
Menu

Amerikan medya şirketlerinden şeffaflığa karşı yoğun lobi

AMERİKA BÜLTENİ (22 Nisan 2012)

Medya organları devletlerden şeffaflık talepleriyle biliniyor. Ancak bugünlerde ABD’deki TV kanalları ve gazetelerin çoğunluğunun sahibi olan medya grupları ve yayın ağları, medyadaki politik harcamaların şeffaflaştıracak düzenlemeye karşı yoğun bir lobi faaliyeti yürütüyor.

The Atlantic’in haberine göre NBC News, ABC News, Fox News, Washington Post, Wall Street Journal, USA Today, Politico, Atlanta Journal-Constitution ile onlaca yerel medya organı, ABD’nin RTÜK’ü olan Federal İletişim Kurulu’nun (Federal Communications Commission), yayın organlarından aldıkları bütün politik reklamlara ilişkin bilgileri internetten paylaşma zorunluluğu getiren düzenlenmesine karşı yoğun bir lobi çalışması yapıyor.

Medya organlarının aldıkları politik reklamlara ilişkin bilgiler bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılmıyordu. Seçim yılında medya organları ile politik alan arasındaki dengeyi korumak isteyen FCC, medya organlarına aldıkları reklamların miktarı ve fiyatını internet üzerinden paylaşma zorunluluğu getirmek için harekete geçti.  Yasalar gereği, medya organları politik adayların reklamını en düşük fiyattan yayınlamak zorunda. Ancak bu durum, şeffaflık olmadığı için bugüne kadar denetlenemiyordu. Şimdi medyanın bu reklamlardan aldığı fiyatı yayınlamasınının birçok yeni tartışmayı başlatabileceği belirtiliyor.

FCC Başkanı Julius Genachowski, Las Vegas’taki Ulusal Yayıncılar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ‘’Yayıncılar, şeffalığa ve gazeteciliğe karşı mücadele ediyor’’ şeklinde yakındı.

FCC’nin bu konudaki nihai kararı 27 Nisan günü yapılacak toplantıda alınacak. Atlantic dergisinin derlemesine göre FCC’nin şeffaflık karşıtı mevcut durumu sürdürmesi için FCC nezdinde lobi yürüten medya kurumları şunlar: