Skip to content
Menu

Tarihte bir ilk: Bir ABD başkanı gay evliliğini desteklediğini açıkladı

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2012)

ABD’de son günlerde kamuoyunda esen olumlu havadan sonra Barack Obama, gay evliliğini desteklediğini açıklayan ilk görevdeki başkan olarak tarihe geçti. ABC Televizyonuna konuşan Obama, eşcinsel çiftlerin yasal olarak evlenebilmesi gerektiğini savundu. Obama, eşi Michelle Obama’nın da bu konuda kendisi gibi düşündüğünü açıkladı.

Öte yandan gay evliliğinin güçlü savunucularından New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Obama’nın açıklamasını Amerikan sivil haklar tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak niteledi. Bloomberg, ABD’nin 1776 yılında başlayan özgürleşme sürecinin devam ettiğini kaydederek, özgürlüğün korkuyu yeneceğini söyledi.

ABD’de son aylarda yapılan anketler, kamuoyunda gaylere evlenme izni verilmesini destekleyenlerin oranının son 8 yılda iki katına çıktığını gösteriyor.

Neden ABC’de açıkladı?

Obama’nın bu tarihi açıklamayı yapmak için neden ABC Televizyonu programcısı Robin Roberts’ı seçtiği de gündeme geldi. New York Times’tan Brien Stelter, Roberts’ın zenci, kadın ve Hristiyan olmasını gerekçe gösterdi. Anketlere göre eşcinsel evliliğine en yüksek itiraz Afrikan-Amerikalılar ile kilise müdavimleri arasında.

Obama’nın ABD Başkanı olarak eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasını istemesi, gay evliliği konunusunu, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçim gündeminin en önde gelen konuları arasına sokacak.