Skip to content
Menu

Obama’nın genç göçmenlere af kararı, göçmenleri nasıl etkileyecek? Dört görüş:

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ağustos 2012)

Obama yönetimi, ABD’ye anne ve babaları tarafından küçükken getirilen ve kaçak göçmen durumunda olan gençlere yönelik sınırdışını kaldırma ve çalışma izni verme kararı aldı. Obama’nın idari kararı, ABD Kongresi’nde reddedilen ve DREAM Act olarak bilinen yasal reformdan çok daha azını sağlıyor. Ancak sonuçta, ABD’de yaşasal olarak bulunma ve çalışma imkanı getirmesiyle büyük yankı yaptı. ABD’de bu şekilde 1,2 milyon genç bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak Arizona’nın göçmen karşıtı Cumhuriyetçi valisi, Obama’dan sonra eyaletin kurumlarına yönelik bir idari karar yayınlayarak, eyalette Obama’nın tanıdığı haktan yararlanabilecek durumdaki 80 bin gence sürücü ehliyeti verilmemesi talimatı verdi. Obama’nın kararı, ABD iç politikasının ve başkanlık seçiminin en önde gelen tartışma konularından biri olan göçmen reformu tartışmasını nasıl etkileyecek? İşte 4 görüş:

Obama, insanların günlük hayatını iyileştirdi

Washington Post yazarı Ezra Klein, ‘’Seçim yılındaki birçok politik kararın aksine, bu, insanların günlük hayatında gerçek bir değişikliğe neden olacak’’ diye yazdığı makalede, ‘’Obama’nın kararından etkilenenlerin hayatı daha iyi olacak. Bu karardan yararlanamayanlara da, onların durumu hakkında kafa yorulduğu mesajı veriliyor. Bu da Kasım ayı seçiminde çok büyük etkiye neden olabilir. Bu göçmenler elbette oy hakkına sahip değil. Ama hepsinin ailesi, arkadaşları, çevresi var’’ dedi.

Obama, gerçek göçmenlik reformunu zora soktu

Muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Foundation, Obama’nın bu kararıyla gerçek ve kapsamlı göçmen reformunu  zora soktuğunu savundu. ABD’nin göçmenlik sisteminin arızalı olduğu ve reforma ihtiyacı bulunduğunu herkesin kabul ettiğini yazan Heritage Foundation’dan Jessica Zuckerman, Obama’nın ülkeyi partilerüstü bir gerçek reform etrafında birleştirmek yerine, yetkilerini istismar ederek, Kongre’yi bir kenara itip, Kongre’nin reformda karşı çıktığı bir unsuru hayata geçirme yoluna gittiğini kaydetti. Zuckerman, ‘’Bu Obama’nın hayranlarını etkileyebilir ama yol üzerindeki çok daha kapsamlı ve sağlıklı bir çözümü zehirledi’’ diye yazdı.

Bazı hak sahibi kaçak göçmenler başvurmaya korkabilir

TIME dergisinden Jens Erik Gould, bütün genç kaçak göçmenlerin Obama’nın af kararına güvenerek hemen çalışma izni için başvurmayabileceğine dikkat çekti. ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri, cürüm suçu işleyenler ile ‘kaydadeğer’ kabahat suçu olanların ya da tehdit oluşturduğu düşünülen kaçak göçmenlerin bu haktan yararlandırılmayacaklarını belirtiyor. Ancak, ‘kayda değer kabahat’ten ya da ‘tehdit’ten ne kastettiğini açıklamıyor. Gould, bunun da bazı kaçak göçmenleri korkutabileceği gibi bazı art niyetli avukatların insanların korkusunu tahrik ederek para için onları istismar etmelerine neden olabileceğine işaret ediyor.

Eyaletler, Obama’nın kararını uygulamayabilir

McClatchy Newspapers’dan Franco Ordonez ise, teoride bu kararın kaçak göçmenler için nihayet bir çıkış kapısı gibi durduğunu ancak uygulamada aynı şeyin olmayabileceğini vurguluyor. Birçok eyalette kaçak göçmenlerin sürücü ehliyeti alması yasak. Yine devlet üniversitelerinde de bu göçmenlerden tam ücret isteniyor. Obama’nın kararının bu genç kaçak göçmenler için bu durumu otomatik olarak sona erdirip erdirmeyeceği belirsiz. Obama yönetimi sınırdışı etmeyebilir ancak kaçak göçmenlerin yasal zemine çıktıktan sonra hangi ayrıcalıklardan yararlanacağına sonuçta eyalet yönetimleri karar verecek.