Skip to content
Menu

Dünyada bu aralar en berbat 7 iş

AMERİKA BÜLTENİ (9 Eylül 2012)

Demek işinizin kötü olduğunu düşünüyorsunuz… Öyleyse size iyi bir haberimiz var. Sizinkinden kötü işler var. GlobalPost, dünyada şu andaki en berbat 7 işi belirlemiş. Onların yalancısıyız. Buyrun:

 

1. Foxconn fabrikasında işçi olmak

Çin’de işçi olmak zaten pek içaçıcı bir iş değil. Ama, elektronik eşya montajı yapan Çin’in Shenzhen şehrindeki Foxconn fabrikası o kadar zor çalışma koşullarına sahip ki fabrikada intihar engelleme ağları var ve işe alınırken, intihar etmeyeceğinize dair taahhütname imzalıyorsunuz.

 

2. Fukushima nükleer santralinda teknikerlik

Ünlü deprem ardından Tsunami vurunca oluşan radyasyon sızıntısından sonra çevre halkı ve santral işçileri uzaklaştı. Ancak acil durum teknikerleri, radyasyona maruz kalma riskine rağmen yangın görevlileri ile birlikte santralda kalarak nükleer erime olmasını engellemeye çalışıyor. Radyasyondan kaçarak kurtulmaya çalışan Türk işçileri gibi yetenekli de olmayınca hakikaten zor bir iş.

 

3. Gazeteci olmak

Nihayet aklı başında biri çıkıp da gazetecilik berbat bir iş diyebildi. Irak, Suriye, Ürdün, İran, Türkmenistan, Çin, Kuzey Kore ve adını anamadığımız bir takım ülkelerde gazetecilik yapmak hapse girmeye ya da canından olmaya neden olabilir. Ancak, eğer bu tür ülkelerde değil de İngiltere’de Norveç’te Finlandiya’da klimalı ofislerde çalışıyorsanız bile bu meret meslek tehlikeli. 2012 yılında yayınlanan bir bilimsel araştırmaya göre, düşük istihdam oranı ve yüksek stresi nedeniyle kağıt gazete muhabirliği dünyanın sağlığa en tehlikeli beşinci mesleği olarak gösterildi.

 

4. Kuzey Kore diktatörün kişisel aşçısı olmak

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz aylarda ölen eski diktatörü Kim Jong Il’in 1988 – 2001 yılları arasında aşçılığını yapan Kenji Fujimoto, Sevgili Lider hakkında casusluk yaptığı iddiaları üzerine karısı ve çocuğunu bu ülkede bırakarak kaçmak zorunda kalmıştı. O zamandan beri ölüm korkusu altında yaşadığını söylüyor. Ancak, geçtiğimiz Haziran ayında yeni diktatör Kim Jong Un, aşçılarını Kuzey Kore’ye davet etti. Garanti altında ülkeye iki haftalığına giden Fujimoto’ya affedildiği söylendi. İyi aşçı, diktatörü bile pes ettirir. Mide işi mühim.

 

5. Güney Afrika’da platin maden işçisi olmak

Polis, Marikana yakınında grev yapan platin madencilerine ateş etti ve 34’ünü öldürdü. Bu işçiler boşuna grev yapıp durmuyor. Çalışma şartlarının kötülüğünü tahmin etmeniz için tek şey söyleyelim. 50 kişiye tek bir tuvalet düşüyor.

 

6. Suriye’de BM barış elçisi olmak

Parası güzel. Ama o parayı yemek için ekstra mide gerek. Çünkü siz güya diplomatik çabalar içinde görünürken binlerce insan ölmeye devam ediyor olacak. Kofi Annan gibi stajını Ruanda’da yapmış kaşarlı bir adam bile dayanamayıp istifa etti. Yeni elçi İbrahimi’nin ilk açıklaması ise ‘diplomatik çözüm nerdeyse imkansız’ oldu. Ah be İbrahim, peki o halde inanmadığın bu görev için her ay on binlerce dolarlık maaşı ne diye kabul edeceksin? Ayıptır İbrahim, yazıktır İbrahim. Bizim vergilerimizle alıyorsun o maaşı İbrahim…

 

7. Fil spermi toplayıcılığı

İzahtan vareste. Var böyle bir meslek. Ve, ‘hayvanın soyunun tükenmesini engellemek’ gibi takdire değer de bir amacı var. Ama işte, filden spermi çıkarmak, bunun için koca fili manipüle etme, gönlünü hoş etme çabaları… Nasıl desek… Biraz zor be abi… Kim yapıyor bu işi diyorsanız, ve videosunu izleme cesaretiniz varsa buyrun: