Skip to content
Menu

ABD’nin ilk gay senatörü Tammy Baldwin

AMERİKA BÜLTENİ (7 Kasım 2012)

Wisconsin eyaleti Demokratlara çfte zafer yaşattı. Ryan Paul’un başkan yardımcısı adaylığına rağmen başkanlık seçiminde Barack Obama’yı destekleyen eyalet, Tammy Baldwin’i seçti. Baldwin, Amerikan senatosuna seçilen ilk açıktan gay senatör olarak tarihe geçti. Temsilciler Meclisi’nde ise Baldwin dahil 4 eşcinsel milletvekili var. Öte yandan 113’ncü Kongre tam en az 19 kadın senatörle ABD tarihinin ne fazla kadın senatöre sahip Kongresi olacak. Demokrat Parti’den yeniden aday olan 6 kadın senatör, Maria Cantwell (Wash.), Dianne Feinstein (Calif.), Kirsten Gillibrand (N.Y.), Amy Klobuchar (Minn.), Claire McCaskill (Mo.) ve Debbie Stabenow (Mich.) firesiz yeniden seçildiler. Onlara Cumhuriyetçi Deb Fischer (Neb.) ile Demokrat Partili Tammy Baldwin (Wis.), Mazie Hirono (Hawaii) ve Elizabeth Warren (Mass.) da katıldı.

Senatörlük seçiminde Demokratların yaşadığı bir diğer büyük zafer ise, Massachusetts eyaletinde oldu. Edward Kennedy’nin ölümünden sonra 2010’da yapılan ara seçimde tarihi bir sürprizle Cumhuriyetçi Partiye kaptırdıkları kalelerini geri aldılar. Harvard Üniversitesi hukuk profesörü Elizabeth Warren, Massachusetts senatörü oldu.

Senatörlük seçiminin en çekişmeli eyaleti olan Virginia’da da gülen taraf Demokrat Parti oldu. Eyaletin iki eski valisi Tim Kaine ile George Allen’in kıran kırana mücadelesinde Demokrat aday Tim Kaine senatörlüğü kazanan isim oldu.