Skip to content
Menu

ABD Kongresi’nin ilk Budist Senatörü ve ilk Hindu milletvekili

AMERİKA BÜLTENİ (10 Kasım 2012)

6 Kasım 2012 seçimi Beyaz Saray’da bir değişikliğe yol açmadı ancak ABD Kongresi’nde birçok tarihi ilkin yaşanmasına neden oldu. ABD’ye ilk siyah başkanı yetiştiren Hawaii Kongre’de de iki tarihe ilke imza attı. Hawaii’den ABD Senatosuna seçilen Mazie Hirono, ABD tarihinin ilk Budist senatörü oldu. Aynı eyaletten Temsilciler Meclisine seçilen Tulsi Gabbard ise ABD tarihinin ilk Hindu Kongre üyesi oldu. Wisconsin’den seçilen Tammy Baldwin ise Amerikan senatosuna seçilen ilk açıktan gay senatör olarak tarihe geçti. Senato, 19 kadın senatör ile de Amerikan tarihinin en fazla kadın senatöre sahip kongresi oldu.

Halen ABD Kongresinin yüzde 85’ini Katolik ve Protestanlar oluşturuyor. Ancak Pew Araştırma Kuruluşunun verilerine göre Amerikalıların sadece yüzde 75’i bu iki dini gruba müntesip. ABD Kongresinde sadece iki Müslüman milletvekili var. Ülkedeki Müslüman nüfusunun yeterince temsil edilmediği anlamına geliyor. 535 Kongre üyesinden 28’i ise ‘bir üstün güce inanmadıklarını’ belirtiyor.

Mormonlar ise ülke nüfusunun sadece yüzde 1.7’sini oluşturmalarına rağmen Kongre’nin yüzde 3’ünü oluşturuyor. Kongre’deki 15 Mormon’un da tamamı beyaz ve erkek.