Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi yetkili: Texas’ın Obama’yı seçen ABD’den ayrılmasının vaktidir

AMERİKA BÜLTENİ (11 Kasım 2012)

Barack Obama’nın 4 yıl önce başkan seçilmesinden sonra Texas eyalet valisi Rick Perry ‘birlikten ayrılma’yı gündeme getirerek tartışma yaratmıştı. Obama’nın 4 yıl sonra ikinci kez seçilmesinden sonra Texas‘tan bir kez daha ‘ABD’den ayrılma’ çağrıları yükseliyor. Obama’nın yeniden başkan seçilmesine büyük tepki gösteren bir Texaslı Cumhuriyetçi Parti yetkilisi, eyaletin, ”Obama’yı seçen korkunç insanlardan ve birlikten” ayrılması gerektiğini savundu. Texas Observer tarafından yayınlanan habere göre eyaletin güneydoğusundaki Hardin County idari bölgesinin Cumhuriyetçi saymanı Peter Morrison, yayınladığı yerel gazetedeki makalesinde, Obama’nın seçilmesinin ABD’nin çok ‘iri’ bir devlet olduğunu bir kez daha ispatladığını yazdı. Demokratları, ‘bebek-katili vergi artırıcı sosyalistler’ olarak nitelendiren Morrison, Texas’ın bir zamanlar bağımsız olduğunu hatırlatarak, ‘’Vermont ve Texas neden aynı hükümetn altında yaşamaya devam etsin ki? Gelin herkes barış içinde kendi yoluna gitsin. Eyaletler arası bağımsız ticaret anlaşması imzalayalım ve her 4 yılda bir tekrarladığımız bu yürek burkucu şova bir son verelim’’ çağrısında bulundu. Morrison, Romney’nin kaybetmesinin asıl sebebinin ise azınlıkların ırkçılığı olduğunu savundu: ‘’Azınlık grupların çoğu, beyazların çoğunun oy verdiği partiye oy vermeyecek kadar ırkçı’’. Cumhuriyetçi Partinin Texaslı bir başka yöneticisi ise, bu yorumların kişisel olduğunu belirterek, parti teşkilatının gündeminde ‘birlikten ayrılma’ bulunmadığını söyledi.

Eyalet valisi de 4 yıl önce ayrılıktan bahsetmişti

Texas Valisi Rick Perry de, Obama başkanlığa başladıktan birkaç ay sonra 2009 Nisan ayında yaptığı bir konuşmada Texas’ın ABD’ye 1845 yılında katıldığını hatırlatarak, bu katılımda yapılan anlaşmanın eyalete istediği zaman birlikten çekilme hakkı verdiğini de iddia etmişti. Texas, Amerikan iç savaşı sırasında 1861 yılında birlikten ayrıldı ancak 3 yıl sonra birlik yanlısı kuzeylilerin zaferinden sonra yeniden ABD’ye katılmıştı.

Salı gününden beri 15 eyalet adına ‘ayrılma dilekçesi’ verildi

Öte yandan Red Alert sitesinin haberine göre Salı akşamından beri en az 15 eyaletin ABD’den ayrılması talebiyle Beyaz Saray’a dilekçe sunuldu. Internet üzerinden Beyaz Saray’a dilekçe sunan Amerikalılar, eyaletlerinin ABD’den ayrılmasını istediklerini ve gereğinin yapılmasını istediler.  Bu eyaletler arasında Montana, North Dakota, Indiana, Mississippi, North Carolina, Texas, Kentucky, Colorado, New Jersey, Alabama, Florida, Georgia ve Oregon da var.

İLGİLİ HABER:

Bir ihtimal daha var, o da Kanada mı dersin?