Skip to content
Menu

Obama’nın ikinci döneminde Yüksek Mahkeme’de ne olacak?

Arka sıra (soldan sağa): Sonia Sotomayor, Stephen G. Breyer, Samuel A. Alito, ve Elena Kagan. Ön sıra (soldan sağa): Clarence Thomas, Antonin Scalia, Mahkeme Başkanı John G. Roberts, Anthony Kennedy, ve Ruth Bader Ginsburg

AMERİKA BÜLTENİ (12 Kasım 2012)

ABD Başkanı Barack Obama’nın yeniden seçilmesinin en fazla etkileyeceklerinden biri ise, Amerikan düzeninin en temel kurumlarından biri olan Yüksek Mahkeme. ABD’nin Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinden 4’ü 70 yaşın üstünde. Yani, Obama’nın en az bir üye daha atama ihtimali oldukça yüksek. NPR’ın adliye muhabiri Nina Totenberg’e göre değişmesi en muhtemel iki üye, Ruth Bader Ginsburg (79) ve Stephen Breyer (74). Bu iki üye de mahkemenin ‘sol’ kanadından. Yani Obama’nın bu iki üye yerine ataması durumunda mahkemedeki halen muhafazakarlar lehine olan 4-5’lik ideoloji dengesinde bir değişiklik olmayacak. Ancak eğer Yüksek Mahkeme’nin iki muhafazakar üyesinden Antonin Scalia (70) ve Anthony Kennedy’den (76) birinin sağlığına birşey olursa veya emekli olmaya karar verirse, ABD tarihinin en şiddetli mahkeme üyeliği atama süreçlerinden birini yaşayabilir.

Peki, üyelik boşalması sırasında kim atanabilir? Totenberg’e göre eğer Gingsburg’un yerine atama söz konusu olursa kesinlikle yine bir kadın atanır. Bugünlerde adı en çok geçen kadın ise California eyaletinin adalet bakanı olan Kamala Harris. Ancak Harris’in muhtemel valilik adaylığı da dahil politik hedefleri hakkındaki iddialar ciddi değilse. Erkek adaylar arasında ise Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi hakimi Paul Watford ile başkent DC’nin bölge temyiz mahkemesine atanan ancak ataması henüz Senato’da onaylanmayan hakim Sri Srinivasan’ın adı öne çıkıyor.

Obama ilk döneminde boşalan iki üyeliğe de kadın yargıçlar tercih ederek Sonia Sotomayor ve Elena Kagan’ı atamıştı.

İLGİLİ:

ANALİZ: Amerikan sisteminin temelindeki 9 kişi