Skip to content
Menu

Dikkat! Trafikte ‘köpek şoförler’ var

AMERİKA BÜLTENİ (6 Aralık 2012)

Madem ki bomba ve uyuşturucu aramalarında polislere, günlük hayatta engellilere  yardımcı olabiliyorlar, neden araba süremesinler?

Bu sorudan hareket eden Yeni Zelanda Hayvanlara Zulme Karşı Olanlar Derneği, 3 kurtarma köpeğine araba sürme eğitimi veriyor. BBC’ye açıklama yapan sözcü Bill Hayton, eğitim temel amacının, köpeklerin ne kadar akıllı olabileceklerini göstermek olarak belirtiyor. Böylece de, köpek sevgisini yaygınlaştırarak, daha çok insanın, merkezlerindeki yetim yavru köpeklerden ev hayvanı olarak götürmelerini sağlamak hedefleniyor.

Diğer şoförlere havlamıyorlar!

Uzmanları, eğitimin ilk 5 haftalık bölümünde köpeklere sürücü koltuğunda düzgün oturma, vites kullanma ve direksiyon hakimiyetini öğrettiklerini daha sonra eğitimi, özel maket araçlarda sürdürüyor. Oldukça büyük sabır gerektiren eğitim, yandaki yolcu koltuğundaki eğitmenlerin verdiği talimatla gerçekleşiyor. Eğitmen gaza (accelerator) basmasını istediğinde ‘A’ diye bağırıyor ve sürücü adayı köpek gaza basıyor. Eğiticilerin bu sıradışı öğrencileri ile ilgili en büyük memnuniyeti ise, hiçbir şekilde ‘trafik asabiyeti’ göstermemeleri ve diğer sürücülere havlamamaları…

Aşağıdaki videoda, 6 ay önce sahibi tarafından sokağa terkedilen Alman köpeği Monty, arabaya, atlıyor, emniyet kemerini bağlıyor ve talimata uyarak gazı köklüyor: