Skip to content
Menu

Hediye pakedi kağıdının sürpriz tarihi

hediye-kagidi

AMERİKA BÜLTENİ (1 Ocak 2013)

Yılın ilk günleri birçok kişi için yapılması gereken ilk işlerden biri de evdeki hediye pakedi kağıtlarını ne yapacağına karar vermek. Hediye paketi kağıdına sadece ABD’de yılda 2.6 milyar dolar harcanıyor. ABD ve İngiltere’de yılda 85 milyon ton paketleme ve dekorasyon kağıdı tüketiliyor. Yılda 4 milyon tonluk çöp oluşturuyor. Sadece Noel döneminde 365 bin kilometre uzunluğunda kağıt, birkaç saniye göz zevki okşadıktan sonra çöpe gidiyor.

Peki hediye paketleri kağıdı hayatımıza nasıl girdi?

Aslında, hediyeleri güzel şekilde paketleme geleneği yüzlerce yıl eskiye gidiyor. Paketlemede malzeme olarak kağıdın kullanılması da yeni sayılmaz. Ancak, hediyelik kağıdın lüks olmaktan çıkıp yaygın bir tüketim malına dönüşmesi ABD’de kazara gerçekleşti.

Missouri eyaletinin Kansas City şehrinde küçük bir kırtasiye işleten iki kardeş, 1917 yılında sıradışı yoğunlukta bir Noel sezonu geçirmekteydi. Bu yoğun alıveriş sonunda normal standart kağıtları tükenir. Çare ararken depolarında, mektuplarda astar olarak kullandıkları süslü Fransız kağıdını görünce bunları yedek olarak satmaya karar verirler.

‘’Bir deneyelim’’ deyip, yaprağı 10 cent’ten satışa sundukları bu süslü kağıtlar çok kısa sürede tükenir. 1918 yılında bir daha denerler.

Yine aynı süslü kağıtların tuttuğunu görünce bunun ‘günlük bir sonuç değil bir tercih’ olduğunu anladılar. Ve 1919 yılı Noel sezonu için kendi özel tasarımlı hediye paketi kağıtlarını üretmeye başladılar. Günümüzde dünyada 3.2 milyar dolara ulaşan hediye kağıdı sektörü de böylece doğmuş oldu.

O iki kardeşin yani Joyce ve Rollie Hall ‘ınKansas City’deki küçük kırtasiyeleri ‘’Hallmark’’ hızla büyüdü ve bütün ülkeye şubeler açmaya başladı. Bugün, 4 milyar doları aşan yıllık geliri ve 16 bin çalışanıyla dünyanın kendi türünde en büyük mağaza zinciri konumunda.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz