Skip to content
Menu

Obama açıklıyor: Pentagon’un başına Hagel ve CIA’nin başına Brennan geliyor

John Brennan (solda) CIA direktörü olurken Chuck Hagel de Pentagon'un başına geçecek.
John Brennan (solda) CIA direktörü olurken Chuck Hagel de Pentagon’un başına geçecek.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ocak 2012)

Obama bugün iki kilit atamayla ‘terörle mücadeleye devam ama yeni bir savaşa hayır’ mesajı verecek. ABD Başkanı Barack Obama, bugün, yeni kabinesinde güvenlik bürokrasisinin iki önemli koltuğuna atayacağı isimleri açıklayacak. Beyaz Saray kaynakları, Obama’nın Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) Cumhuriyetçi Partili Nebraska eski senatörü Chuck Hagel’in, CIA direktörlüğüne ise Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan’ın aday göstereceğini bugün açıklayacağını belirtti. İki ismin atamaları ancak Senato’da da onaylanırsa gerçekleşebilecek.

Hagel, ‘Ben ABD senatörüyüm, İsrail senatörü değilim’ sözü nedeniyle Likudçu lobinin,  Irak savaşını şiddetle eleştirmesi ve İslam dünyası ile diyalogun güçlendirilmesi gerektiğini masıyla da Neocon çevrelerin oldukça tepki gösterdiği bir isim. Hagel’in atamasının Senato’daki oylamasında tartışma yaşanması bekleniyor.

Yaklaşık 30 yıl CIA’de çalışan ve Türkiye dahil Ortadoğu’yu çok yakından tanıyan Brennan ise, terörle mücadelede şahin yaklaşımlarıyla biliniyor. Brennan’ın adı Obama’nın ilk döneminde de CIA başkanlığı için geçmiş ancak, Bush dönemindeki ‘şiddete dayalı sorgu tekniklerini’ desteklediği medyaya yansıyınca ismini geri çekmişti. İrlanda göçmeni Katolik bir ailenin çocuğu olan Brennan, akıcı şekilde konuşabildiği ileri seviyedeki Arapçasıyla da biliniyor. Brennan, Obama yönetiminin, ‘’terörist liderlerin, Afganistan’daki gibi geleneksel savaşlarla yok edilmeye çalışılması yerine, gerektiğinde insansız hava araçları da kullanılarak dünyanın her tarafında bulunup teker teker elimine edilmesi’’ stratejisinin de mimarı.

Amerika Bülteni, muhtemel CİA başkanı adaylarını ve hangisinin ne anlama geleceğini 25 Kasım 2012’de yazmıştı.