Skip to content
Menu

New York polisinin, Wall Street işgal eylemine baskını belediyeye pahalıya patladı

occupy-polsAMERİKA BÜLTENİ (12 Nisan 2013)

New York Polisinin, 2011 yılında Zuccotti Park’a yerleşen Wall Street işgali eylemcilerini, gece baskını düzenleyerek zorla parktan çıkarması, polisin bağlı olduğu New York belediyesine pahalıya patladı.

Eylemcilerin, polisin hukuksuz girişimde bulunduğu gerekçesiyle açtığı davada, haksızlığı kabul ederek eylemcilerle anlaşma yoluna giden New York Belediyesi, 365 bin dolar ödemeyi kabul etti.

Eylemcilerin aylarca kaldıkları parkta kurdukları sosyal ünitelerden biri de People’s Library (Halkın Kütüphanesi)’ adlı kütüphaneydi. Kütüphanede yer alan tamamı bağışlanmış 3 bin 500’ün üzerinde kitabın büyük bölümü polis baskını sırasında tahrip olmuştu. New York Belediyesi, kitaplara verilen zarar için 47 bin dolar ve diğer yasal ücretlerle beraber toplam 365 bin dolar ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Occupy Wall Street hareketinin avukatı Normal Siegel, yerel Village Voice gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Açtığımız dava sadece para amacı taşımıyordu. Anayasal hakları ve kitapların tahribini kayıtlara geçirmek de istiyorduk. Bu açıdan müvekkilerim mutlu’’ dedi.

New York Belediyesi, aynı baskınla ilgili olarak ayrı bir davada da, baskın sırasında ekipmanları tahrip olan Küresel Devrimler Televizyonu’na (Global Revolutions TV) da 75 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Belediye ayrıca, polis baskını sırasına bisikletleri tahrip olan Times Up New York adlı bisikletli hakları topluluğuna da 8500 dolar ödemeyi kabul ettiğini de duyurdu.

17 Eylül 2011 günü New York’ta Wall Street sokağının hemen karşısındaki Zuccotti Park’ın işgal edilmesiyle başlayan eylemde, 15 Kasım 2011 gecesi polis baskınıyla zorla çıkarılıncaya kadar devam etmişti. Parkta yatıp kalkmaya başlayan binlerce eylemci, Wall Street firmalarının yöneticilerinin soruşturularak yargılanmasını talep etmişti. Eylem süresince parkta yatıp kalkan eylemciler, kendi yemeklerini pişirmiş, küüphaneden, berbere kadar birçok mobil hizmet ünitesi kurmuşlardı. Eylem kısa süre içinde önce ABD geneline ardından dünyanın birçok kentine yayılmıştı.

Biber gazına özür ve 1 milyon dolar tazminat 

2012 Eylül ayında da Kaliforniya Üniversitesi’nin, “Wall Street’i İşgal Et” gösterileri çerçevesinde oturma eylemi yapan öğrencilere yakın mesafeden sıkılan biber gazı nedeniyle yaklaşık 1 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti. 2011 yılı kasım ayında ekonomik krizi protesto için oturma eylemi yapan öğrencilere sıkılan biber gazı görüntülerin basın kuruluşlarında yer almasından sonra açılan tazminat davası sonrası taraflar anlaşmıştı. Davacı avukatlar ile üniversite yönetimi, yerleşke polisinin biber gazı sıktığı oturma eylemini yapan 21 öğrenciye kişi başı 30 bin dolar ödenmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Davacıların avukatlarına 250 bin dolar ödeyecek olan üniversite, diğer eylemci öğrencilere de 100 bin dolar tazminat vermeyi kabul etmişti. Böylece üniversite yönetiminin ödeyeceği toplam tazminat 1 milyon doları bulmuştu. Anlaşma gereği Kaliforniya Üniversitesi, yazılı olarak öğrencilerden de özür dilemişti.