Skip to content
Menu

Obama: Üst düzey komite oluşturup ticaret ve yatırımı destekleyeceğiz

obama-erdoganBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te gerçekleşen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Obama ile yaptıkları görüşmede Suriye’nin bir numaralı konu olduğunu söyledi.

Obama’dan satır başları:

Bu ziyaret ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi için güzel bir görüşme oldu. Afganistan konusunda, nükleer silah konusunda ve bölgede nükleer silahlanma tehditinden bahsettik. İsrail ile olan ilişkileri normalleşimire konusundan bahsettik.

Yatırım ve ticareti geliştirmeye karar verdik. Son 4 yılda ticaretimiz arttı. Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 4 kat arttı. Üst düzey komite oluşturacaz ticaret ve yatırımı destekleyeceğiz inovasyona destek olacağız.

Müttefikler olarak karşılıklı güvenliği destekleme kararı aldık. Amerikan halkı olarak size taziyelerimi iletmek istiyorum. Reyhanlı’daki saldırıyı kınadığımızı belirtiyorum.

Türk halkı Suriyelilere inanılmaz bir misafirlik gösterdi.  ABD bölge ülkelere yardım etmeye devam edecek, bu yükü taşımasına yardımcı olacak. Gıda, sığınma ve sağlık konularında birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Esed rejimi üzerindeki baskıyı artıracağız. Muhalefetin yanında olacağız, Esed’in olmadığı bir Suriye için. Esed’in gitmesi konusunda hem fikiriz. Esed’in tiranlığından bağımsız bir Suriye için uğraşacağız.

Kırmızı çizgilerden bahsettim. Kimyasal silahlar medeni dünyanın olmasını istemediği bir durum. Benim niyetim Uluslararası topluma bildiklerimizi aktarabilmek ve bunlara ek olarak Esed üzerinde gerekli baskıyı oluşturabilmek ve muhaliflerle birlikte çalışarak geçiş sürecini gerçekleştirmek. Bu ABD’nin kendi başına yapabileceği bir durum değil.

Esed’in daha önce gitmesini isterdik. Esed’in meşruluğunu kaybettiği, kendi halkını öldürdüğü doğru. Esed’in gitmesi ne kadar erken olursa o kadar iyi. Nasıl olacak? sorusu sorulduğunda ise sihirli bir yanıt yok.Biz bu konuda devamlı bir uluslararası bir baskı sürdüreceğiz. Cenevre’de siyasi geçiş sürecini oluşturacağız. İnsani bir dram yaşanıyor. Bununla ilgili gözle görülür bir gelişme kaydediyoruz iki ülke arasında.

Erdoğan’dan satır başları:

Boston saldırılarıyla ilgili üzüntülerimi dile getiriyorum. Uzun süre terörle mücadele etmiş bir ülke olarak bunu iyi anlıyoruz.

Suriye konusu gündem konularımız arasında ilk sırayı aldı. Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerinin gerçekleşmesi konusunda ABD ile aynı düşüncedeyiz. Bu konuyu akşam yapacağımız görüşmede daha detaylı ele alacağız.

Irak önemli bir konumuzdu. Irak’ta seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılması, tüm siyasi kesimlerin katılımıyla huzurlu ve istikrarlı bir sürecin başlaması ortak temennimizdir.

Terörizmle ortak mücadelemiz devam edecek.

ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşadığımıza inanıyorum.

Haziran ayı içerisinde Gazze ziyareti söz konusu. Sadec Gazze’ye değil, Batı Şeria’ya da ziyaret gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretin Filistin barış sürecine de katkıda bulunmasını diliyorum.

Gerek kimyasal silahlar konusunda, gerek füzeler konusunda belgeleri ilgili birimlerimiz paylaşıyor. Bu konuları aramızda paylaşıyoruz. Süreci bu şekilde ilgili birimlerimizle sürdüreceğiz.

Suriye meselesinde uluslararası camianın hassasiyetini göstermesi için biz Türkiye olarak çaba gösterirken, inanıyorum ABD’de de bu konuda çaba gösteriyor. Buna hassasiyet gösteren ülkeler var. Bu görüşmeden sonra çok daha fazla ülkeyi ziyaret ederek, Suriye’ye hassasiyeti daha artırmak, daha hızlı demokrasi getirmek için gayretimizi sürdüreceğiz.