Skip to content
Menu

Dövizle askerlikte fiyat ‘makul seviye’ye çekilecek

askerlikVEDAT DENİZLİ, BRÜKSEL, CİHAN

Yurtdışındaki Türklerin yararlandığı dövizle askerlik ücretlerinde indirime gidiliyor. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şikâyetleri gündemlerine aldıklarını ve yılbaşında 10 bin Euro’ya çıkarılan ücretin makul seviyeye indirilmesi için gerekli çalışmanın başlatıldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurtdışında yaşayan Türkler için 10 bin Euro olan bedelli askerlik ücretinde indirim yapılacağı müjdesini verdi. Bir dizi temas ve görüşmelerde bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, dövizle askerlik ücretinin yüksek olduğu şeklinde şikayetlerle karşılaştı. Bozdağ, bu konudaki talepleri gündemlerine aldıklarını belirterek, “Şu anda böyle bir çalışmanın olduğunu söyleyebilirim. İnşallah olumlu netice çıkacaktır.’’ dedi.

Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı’nda yaptığı açıklamada da Almanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü tarafından Türklerin hedef alınarak işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan Alman kadın zanlının mahkemede kelepçesiz yargılandığını belirterek Berlin’deki benzer bir davada ise Türk zanlıların ağır suçlular gibi cam kafes arkasında yargılandığına işaret etti. 8’i Türk vatandaşı 10 kişinin öldürülmesine karıştığı iddia edilen Alman bayan sanığın kelepçesiz, rahat bir ortamda yargılandığına dikkat çeken Bozdağ, şöyle konuştu: “Usul kuralları böyledir belki, kimsenin itirazı yok. Ama Berlin’de bir başka dava devam ediyor. Adi bir vakada, sokak kavgasında bir Alman vatandaşını öldürdüğü iddia edilen 5 Türk yargılanıyor. Türkler cam kafes içerisinde mahkemeye getiriliyor. Neonazi terör örgütünden 10 kişiyi öldürdüğü iddia edilen elleri kelepçesiz getiriliyor, diğerleri adi suçtan yargılananlara farklı muamele. İnsanlar size bu durumda sorar: Bunun neresinde var adalet? Bunun neresinde var vicdan? Bunun neresinde var, hukuk devleti? Eğer Berlin’de yargılananlar Türk değil de Alman vatandaşı olsaydı cam kafes içinde mi getirilecekti? Bunu uygulayanlar ‘biz adiliz’ dedikleri zaman benim ‘acaba’ deme hakkım var. Çünkü usul birse aynı usulü herkese uygulayacaksınız.’’

Bekir Bozdağ, Suriye’de akan kanın durdurulması konusunda isteksiz davranan BM Güvenlik Konseyi’nin de güçlüden yana tavır aldığını dile getirdi.

Bozdağ, “I. Dünya Savaşı olmuş, bunu önlemek için Cemiyet-i Akvam kurulmuş. Ama II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına mani olamamış. Neden? Adalet üzerine amel etmediği için. Kim haksızsa onun karşısında gereği gibi durmadığı için. Güçlüye göre vaziyet aldığı için. BM neden var? Rus ve Çin’in karşı çıkmalarından dolayı BM Güvenlik Konseyi yaptırım kararı alamadı. Daimi üyenin çıkarlarına göre dizayn edilmiştir.’’ ifadelerini kullandı.