Skip to content
Menu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda dini diplomasi dairesi kuruldu

us_state_department

AMERİKA BÜLTENİ (29 Temmuz 2013)

ABD Dışişleri Bakanlığı, dünya üzerindeki inanç toplulukları ile dini liderler nezdinde diplomasi yürütecek yeni bir daire kurdu. Daire, bakanlığın, dış politika ve din ilişkisi konusunda bir rapor hazırlayan çalışma grubunun tavsiyesi doğrultusunda kuruldu. Dairenin başına, Washington Wesley İlahiyat Fakültesi profesörü Methodist dinadamı Shaun Casey atandı.

Din-politika ilişkileri konusunda uzman olan Casey, yeni dairenin üç ana alana yoğunlaşacağını kaydetti: din ve kalkınma, uluslararası din özgürlüğü ve dini çatışmaları önleme ve sorunu çözme. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, yeni dairenin dünya üzerindeki dini temelli organizasyon ve kurumlarla temasa geçeceği ve bu konuda Amerikan diplomasini güçlendireceği vurgulandı. Uluslararası Diplomasi ve Din Merkezi başkanı Douglas Johnston ise Washington Post gazetesine konu ile ilgili açıklamasında, dünya nüfusunun yüzde 85’inin dini motivasyonlara sahip olduğunu vurgulayarak, ‘küreselleşen bir dünyada Amerikan diplomasisinin dini bir enstrümana da sahip olmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.

‘’Günümüzün en büyük moral sorusunun, ‘gelecek kuşaklara nasıl bir dünya bırakacağımız’ olduğunu dile getiren Casey, yeni kurulan dairedeki çalışmasının ana amacının da, gelecek kuşaklara çatışma ve şiddet dolu değil, barış ve güvenlik dolu bir dünya bırakma olacağını belirtti.