Skip to content
Menu

İrlanda’da Katolik – Protestan gerginliği

ireland-flagAMERİKA BÜLTENİ (10 Ağustos 2013)

Kuzey İrlanda’da Katoliklerin geleneksel yürüyüşünü engellemek için olaylar çıkaran Protestan gruplara polis müdahale etti. 56 polisin yaralandığı olaylarda 7 Protestan gösterici de gözaltına alındı. Protestanlar, İrlanda Cumhuriyet Ordusu yanlısı Katolik İrlandalıların Belfast’ın merkezinde yürüyüş yapmasını provokasyon olarak niteliyor. Protestan grupların taşlı saldırısı çıkan çatışmalardan sonra Katolikler, şehir merkezinden geçen yürüyüş güzergahını değiştirerek, Belfast’ın Katolik yoğunluklu batı kesimine yöneldi. İngiltere’nin Kuzey İrlanda’dan sorumlu bakanı yaptığı açıklamada, İngiliz yanlısı olmalarına rağmen Protestan grupların saldırısını kınadı: ‘’Yürüyüşün veya yürüyüşçülerin ne kadar saygıdeğer olmadığına inansanız da hukuk kurallarına saygı göstermek zorundasınız’’.

Şehrin Protestan Emniyet Müdürü de, Katolik korteje saldıran Protestanların tespiti için kamera görüntülerinin incelendiğini belirterek bir gözaltı dalgası yaşanacağını belirtti.

İrlanda adasının güneyinde nüfusunun büyük bölümü Katoliklerden oluşan İrlanda Cumhuriyeti bulunuyor. Başkenti Dublin olan bu cumhuriyet bağımsız bir devlet. Ancak başkenti Belfast olan Kuzey İrlanda ise İngiltere’ye bağlı. Çoğunluğunu protestanların oluşturduğu Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden Katolik yoğunluklu İrlanda Cumhuriyet Ordusu taraftarları ile Protestan İrlandalılar arasında tansiyon sık sık iki grubu karşı karşıya getiriyor.

İrlanda’daki protestanlar turuncu ve Katolikler yeşil giyiyor. İrlanda bayrağı da bu renk çatışmasının ürünü. Turuncu protestanlar, yeşil Katolikler ve beyaz da bu iki arasındaki barış ve umut için bayrakta yer alıyor.