Skip to content
Menu

İsveç’in resmi Twitter hesabını bakın kim yönetiyor?

sweden-tweet

AMERİKA BÜLTENİ (15 Ağustos 2013)

Bir çok ülke, devletin yönettiği Twitter hesaplarıyla turistlerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Ancak, bu resmi Twit’ler seyahat meraklıları için bile oldukça sıkıcı.

İsveç ise oldukça yaratıcı bir yol kullanıyor. İsveç’in resmi Twitter hesabını devlet değil, millet yönetiyor. Hesap, kelimenin gerçek anlamıyla, İsveç halkının kontrolünde. Her hafta bir farklı İsveçli ülkenin @Sweden adlı resmi hesabının yöneticisi oluyor. Ve tamamen özgürce dilediğini paylaşabiliyor:

Hesabın ilk yöneticisi olan Stockholm’lu bir yazarın ilk Twit’i oldukça samimiydi örneğin:

 

Kendini, ‘’İsveç’İn kuzeyinden 27 yaşındaki bir kadınımsı insan’’ diye tanıyan Sonja Abrahamsson, Hitler ve Yunuslar hakkında bir Twit atmış:

 

Bir kadın rahip ise, kadın vaiz olmanın ne demek olduğunu kendi deneyimleri ile paylaşmış:

 

 

Bütün bunların, bir ülkenin turizm tanıtımıyla ilgisi var mı peki? İsveçli yetkililere sorarsanız tam da ‘tanıtımın kralı’ bu.

Ülkenin resmi turizm departmanı olan VisitSweden, kamusal enstitüsü olan (Swedish Institute) ortak çalışmasının ürünü olan “Curators of Sweden,” adlı bu projenin ana amacı, ulusal marka kampanyası olmak. Yani, bütün pazarlama faaliyetlerinin ilk amacı olan marka oluşturma çabası. İsveç’i marka haline getirmek. Demokratik prensipler, özgürlük, yaratıcılık ve bir parça çılgınlığı içerecek bu marka da, en iyi, doğrudan vatandaş kontrolündeki sansürsüz bir Twitter hesabında yaratılabilirdi. VisitSweden’in ABD müdürü Lotta Thiringer’in ifadesiyle:

‘’Twitter’ı kontrollu pazarlama mesajları için bir kanal olarak kullanmaktansa, İsveç yurttaşlarını, ülkeleri hakkındaki deneyimlerini düşüncelerini paylaşmaya davet ettik ve onlardan İsveç’in tam olarak kimsenin hayalindeki gibi olmayan bir farklılıklar mozaiği olduğunu sansürsüz olarak göstermelerini istedik’’

Bu kampanya başladıktan hemen sonra @Sweden’in 8000’lerde olan takipçi sayısı bir anda 70 bine yaklaştı ve hızla artıyor. Sadece bu kampanya ile ilgili medya haberleri İsveç’e 40 milyon dolar değerinde tanıtımı bedava yapma olanağı sağladı. Ancak İsveçli yetkililer paradan çok daha önemli bir kazanımları olduğunu vurguluyor:

‘’Bu kampanya dünyaya İsveç’in gerekten açık fikirli, otantik ve yaratıcı bir ülke olduğunu ispatladı. İsveç’i uzun uzun anlatmak yerine nasıl bir ülke olduğunu gösteriyoruz’’