Skip to content
Menu

Bir NY Mets taraftarı kimin kazanmasını ister? Red Sox mı? Cardinals mı?

rek-mets
”New York Mets taraftarı olmak zordur. Çiledir. ‘Bu sene World Series’te kimi destekleyeceğiz sorunsalının hiç bitmemesidir.”

 

Cemal TUNÇDEMİR

Bir beyzbolsever için muhteşem bir final serisi. Çünkü bütün sezonun en iyi iki takımı karşı kaşıya. Bir çok beyzbolsever bu akşam başlayacak seride kimin kazanmasını istediği konusunda kararını vermiş durumda. Ama bir New York Mets taraftarı için durum o kadar da net değil. En iyisi baştan anlatayım.

Yankees taraftarı bir dostum, ‘beyzbolu sonradan öğrenmiş biri neden Mets taraftarı olur ki? Niye en iyinin taraftarı olmadın?’ diye sormuştu vaktiyle. Aslında bir yönüyle haklıydı. Benim beyzbol merakım çocukluktan değil, 2000’li yılların başında başladı. Mets ise son kez Dünya Serisi’ni 1986’da kazanmıştı. Ondan önceki ilk ve tek dünya serisi şampiyonluğu ise 1969 yılında gelmişti.

Peki neden Mets taraftarı oldum? İki sebepten; Birincisi, beyzbolu öğrendiğim dönemde Mets’in Queens’te o dönemde maçlarını oynadığı Shea Stadyumu’nun hemen yakınında yaşıyordum. Yani mahallemizin takımıydı. İkincisi ise, canlı ya da TV’den izlediğim ilk beyzbol maçlarının çoğunluğu Mets’e aitti.

Sonradan Mets taraftarlığının beyzbolu da aşan kültürel bir tavır olduğunu da farkedecektim. Jerry Seinfeld, Billy Joel, Paul Auster, Chris Rock, Jon Stewart, Robin Williams, Philip Seymour Hoffman, Tim Robbins, Robert DeNiro, Ben Stiller, Susan Sarandon, Stephen Colbert ve daha bir dünya ‘cool’ insan ateşli Mets taraftarıydı.

Peki Red Sox – Cardinals serisi neden Mets taraftarının kafasını karıştırıyor?

Öncelikle, ortalama bir Mets taraftarının takımının başarısından sonra görmek istediği ilk şey ezeli rakip NY Yankees’in başarısızlığı. Yankees’i bu dünyada en çok üzecek şey ise Boston Red Sox’ın şampiyonluğu. Bu sebeple Yankees taraftarı firesiz Cardinals tribününde bu akşam. Bu formül kullanıldığında işlem basit; Mets taraftarı olarak bu seride Red Sox’ı desteklememiz gerek. Gerçi Yankees karşıtlığında, D Treni’ne bile binmeyecek kadar aşırı giden tribünden değilim. Efendi efendi ‘çekirdek çitleyerek’ beyzbol seyreden tribündenim. Kaldı ki New York’taki son yılımda Bronx’ta Yankee Stadyumu’nun hemen dibinde yaşadığım için bir çok geleneksel Mets taraftarından farklı olarak,  Yankees’e karşı olan antipatim de azaldı. Ama biliyorum ki Red Sox kaybederse, Yankee’ler (New York’ta Boston’lıların Boston’lı olarak yaşaması yasak(!) olduğundan) Mets taraftarına asılacak. Bir Yankees taraftarının iğneleyici gülüşü nedir tahmin edemezsiniz…

Bir de Mets taraftarı, Red Sox’a hep bir şefkat duyar. Sebebi dramatik ama özetliyeyim; İlk World Series’i kazanan Red Sox, 1918 yılına kadar tam 5 kez bu ünvanın sahibi oldu. Ve 1918’de beyzbol tarihinin en uzun süreli şampiyonluk hasreti başladı. Bambino Laneti olarak adalandırılan bu şampiyonsuzluk 1986 yılına kadar geldi. O yıl Dünya Serisi oynayan Boston Red Sox seride gösterdiği performansla 68 yıl sonra şampiyon olacağına artık emindi. Ancak rakibi inatçı çıktı ve seriyi 7’nci maça taşıdı. Ve bu maçın sonlarına doğru bir hata ile Red Sox kaybetti ve şampiyonluk hayalini tam 86 yıl sonraya 2004 yılına erteledi. İşte Red Sox’ın elinden 68 yıl sonra 1986’da nerdeyse kazanmak üzere olduğu şampiyonluğu alan New York Mets’ti. Bu dramatik sonuç yüzünden 1986 Dünya Serisi çok sayıda filme, diziye ve belgesele konu oldu. Queens ve Long Island ahalisi nerde Bostonlu görse başını okşar, gönlünü alır hala…

Peki Red Sox’ın 86 yıl sonra 2004 yılında ilk şampiyonluğu kazandığı Dünya Serisi’nde rakibi kimdi? Bu akşam karşılaşacağı St Louis Cardinals. Cilve üstüne cilve…

Peki biz Mets taraftarları St Louis’e karşı neden karmaşık duygular içindeyiz?

Öncelikle Ulusal Lig’de önümüzü tıkadıkları için sevmiyoruz. Mets’in son olarak Dünya Serisine en çok yaklaştığı 2006’da Ulusal Lig şampiyonluk serisinde 4-3 ile kılpayı bizi saf dışı ettiler. Hıncımız var. Gerçi St Louis’liler Mets’e çok bozuk değildirler, severler. Onların nefreti Chicago Cubs ile Kansas Royals’a yöneliktir. Ama biz de ‘artık yeter be Cardinals! Biraz da biz final oynayalım’ bıkkınlığının son raddesindeyiz.

O son raddeyi aşamıyorsak sebebi Carlos Beltran’dır. 2006’da Cardinals’a karşı en büyük yıldızımız Beltran’dı. Ancak o bu akşam Cardinals formasıyla Red Sox’a karşı oynayacak. Sempatimiz var. Kazansın istiyoruz. Beltran gülsün, Shane Victorino üzülsün istiyoruz.

New York Mets taraftarı olmak zordur. Çiledir. ‘Bu sene World Series’te kimi destekleyeceğiz’ sorunsalının bi türlü bitmemesidir. Ama işte beyzbol bu, atsan atılmıyor, tutsan tutulmuyor.

Şahsen gönlüm Cardinals’tan yana… Sebebinden tam emin değilim bile… Tıpkı Mets’e olan bağlılığımın sebebini bilmediğim gibi…

Ama var ya..! Güzel seri olacak! Bundan eminim.