Skip to content
Menu

Samanyolu Galaksi’nde 8 milyardan fazla ‘dünya’ var

kepler-planet-gezegen

AMERİKA BÜLTENİ (5 Kasım 2013)

Samanyolu Galaksisinde, Dünya büyüklüğünde milyarlarca gezegen var. Üstelik bu gezegenler yine tıpkı Dünya gibi yörüngesinde oldukları yıldıza ne çok yakın ne de çok uzak bir yörüngede. Yani ne çok sıcaklar ne de çok soğuk. NASA’nın uzaydan derlediği verileri inceleyen bir grup astronom, sadece Samanyolu Galaksisinde, yörüngesinde Dünya gibi bir gezegen barındıran en az 8,8 milyar yıldız olduğunu hesapladı.

Proceedings of the National Academy of Science adlı bilimsel yayında Pazartesi günü yayınlanan rapora göre, dünyada yaşayan insandan daha fazla dünya benzeri gezegen var. Bu gezegenler, yörüngesinde bulundukları yıldıza ‘hayatın oluşmasına imkan verecek’ bir mesafede bulunuyor.

Bundan sonraki hedef ise henüz daha yeni yapılan çok güçlü teleskoplarla bu gezegenlerin atmosferlerini incelemek ve her hangi bir yaşam formuna evsahipliği yapıp yapmadıklarını tespit olacak.

Yalnız değilsek bu sağır edici sessizlik neden?

Araştırma ekibinde bulunan ve uzun yıllardır gezegen avcılığı yapan California Üniversitesi astronomlarından Geoff Marcy, bu başdöndürücü tespitin şu soruyu gündeme getirdiğini vurguluyor: ‘’Eğer uzayda yalnız değilsek, Samanyolu Galaksimizdeki diğer uygarlıklardaki bu sağır edici sessizlik neden?’’

Samanyolu Galaksisinde, güneşin büyüklüğü, rengi ve yaşındaki her 5 yıldızdan 1’inin yörüngesinde dünya benzeri bir gezegen var. NASA’nın yeni süper teleskobu Kepler’in derlediği verilere göre bu gezegenler nerdeyse dünya büyüklüğünde ve tıpkı dünya gibi yıldızlarına suyun sıvı halde bulunmasına sağlayacak mesafede. Kepler Teleskobu bugüne kadar Samanyolu Galaksisinin çok küçük bir kısmındaki 42 bin yıldızı inceleyebildi. Elde edilen sonuçlar bütün galaksiye orantılandı. Ve tarihte ilk kez bilim insanları, yıldız sistemlerinin ne kadarının dünya benzeri bir gezegen barındırdığını, tahmin yerine ‘hesapladı’: Yüzde 8 eksik ya da fazla hata payı ile yüzde 22.

Samanyolu Galaksisinde 200 milyar civarında yıldız var bunların 40 milyar kadarı Güneş’e benziyor. Araştırma ekibindeki bir astronom ise bu sayının 50 milyar civarında olduğu görüşünde. Bu da dünya benzeri gezegen sayısını 11 milyara çıkarıyor. Marcy’e göre Dünya benzeri en yakın gezegen ise Dünya’dan 112 trilyon kilometre uzaklıkta.

Bu daha başlangıç, aramaya devam

Dahası 8,8 milyar Dünya sadece bir başlangıç. Çünkü astronomlar, bu hesaplamayı yaparken sadece Güneş benzeri yıldızlara baktılar. Güneş benzeri yıldızlar Samanyolu Galaksisinde az bulunuyor. Daha önce yapılan bir araştırmada galakside çok daha fazla bulunan ‘kırmızı cüce’ yıldızların yüzde 15’inin yörüngesinde, dünya gibi yıldıza doğru mesafede gezegen olduğu hesaplanmıştı. Marcy bu hesap dikkate alıdığında, 40 milyar civarında dünya benzeri gezegen olduğunu kaydediyor. Ve bu sadece bizim galaksimizde. Evren’de milyarlarca galaksi var.

Kepler uzmanları Pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında uzay teleskobu ile 833 yeni aday gezegen tespit ettiklerini belirttiler. Böylece tespit edilen gezegen sayısı toplam 3538’e ulaştı. Ancak bunların çoğunun yaşam için aday olmadığı düşünülüyor. Kepler’in bugüne kadar Dünya büyüklüğünde ve yıldıza yaşam için uygun mesafede tespit ettiği gezegen sayısı 10. Bulunan her bir gezegene karşılık henüz yüzlercesinin tespit edilemediği göz önüne alındığında ise yüzde 22 oranına ulaşıldı. Hesaplamayı yapan astronom ekibinde yer almayan astronomların çoğu, hesaplamayı doğru buluyor.