Skip to content
Menu

New York’ta 20 yıl sonra sol belediyecilik dönemi: Blasio belediye başkanı

 

New York'ta bugüne kadar seçilen belki de en solcu belediye başkanı olan Blasio, zaferini eşi, kızı ve oğluyla böyle kutladı.
New York’ta bugüne kadar seçilen belki de en solcu belediye başkanı olan Blasio, zaferini eşi, kızı ve oğluyla böyle kutladı.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2013)

ABD’nin en büyük şehri New York’ta belediye başkanlığı seçimini Demokrat aday Bill de Blasio kazandı. Böylece Demokratlar kendi kaleleri olan bir şehirde 20 yıl sonra ilk kez belediye başkanlığını kazandı. Blasio, rakibi Cumhuriyetçi aday Joe Lhota’ya tarihi bir fark attı. 52 yaşındaki Blasio, 1 Ocak 2014 günü New York’un 109’uncu belediye başkanı olarak göreve başlayacak.

Demokrat Partinin sol kanadının adayı olan Blasio, Alman kökenli bir baba ile İtalyan kökenli bir annenin çocuğu olarak 1961 yılında New York’ta dünyaya geldi. Blasio, Bloomberg yönetimini, şehrin yoksullarına duyarsızlıkla eleştiriyordu. Chirlane McCray ile evli olan Blasio, eşi ve iki çocuğuyla Brooklyn Park Slope’taki evinde yaşıyor.

New York’taki diğer seçimlerde ise kazananlar şunlar:

New York’un yeni şehir saymanı (city comptroller) Stringer

Manhattan bölge başkanı Demokrat Partili Scott Stringer açık farkla kazanarak şehrin yeni saymanı oldu.

New York şehrinin en üst düzey mali yetkilisi olan şehir saymanlığı, şehirde belediye başkanından sonraki en güçlü koltuk olarak görülüyor. Belediye başkanlığı da dahil şehirdeki tüm yerel makamların ekonomik ve finansal performaslarını takip eden şehir saymanları, aynı zamanda bu makamların tüm gelir ve giderlerini denetleyerek onaylama yetkisine de sahip. Belediye adına tahvil ve bono çıkararak satma yetkisi de şehir saymanına ait. Sayman aynı zamanda, şehirdeki tüm kamusal ihalelerin açılması ve denetlenmesi süreçlerini de yönetmekle de görevi. Belediye ait tüm emeklilik fonlarının yönetimi de saymanın uhdesinde. Saymanlık politik olarak genelde belediye başkanlığına giden yolun son durağı olarak görülüyor. 4 yıllığına halk oyu ile seçilen saymanlar en fazla iki dönem görev yapabiliyor. Şehir saymanının yıllık maaşı 160 bin dolar.

 

New York Şehir ombudsmanlığını (Public Advocate) James kazandı

Belediye Meclisi üyesi Letitia James, oyların yüzde 83’ünü alarak New York şehir ombudsmanı seçildi. James, seçimde New York Belediye Başkanı seçilen Blaiso’nun yerine oturacak.

Şehrin ombudsmanı, şehrin tüm yerel kurum ve kuruluşlarıyla ilgili her türlü şikayeti takip etmekle sorumlu. Her hangi bir hizmetle ilgili halkın şikayetlerini takip ve sonuçlandırma görevi yapıyor. Bu makamının en özel görevi ise belediye başkanına vekalet. Belediye başkanı şehir dışına gittiğinde ya da her hangi bir sebeple belediye başkanlığı boş kaldığında ilk seçime kadar vekil belediye başkanı olarak görev yapma yetkisi ombudsmana ait. Public Advocate makamının yılllık maaşı 150 bin dolar.

Westchester County yönetiminde Astorino dönemi devam edecek

New York’un önemli kuzey banliyölerinin bulunduğu Westchester County’nin patronu olan Rob Astorino, görevine yeniden seçildi.

 

‘Borough’larda süpriz yok: 4 Demokrat 1 Cumhuriyetçi

New York şehrini oluşturan 5 bölgenin başkanlıklarında ise sorun yaşanmadı. Her zamanki gibi Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx’ta Demokrat adaylar ve Staten Island’ta ise Cumhuriyetçi aday bölge başkanlığını kazandı. Geçmişte, ilçe belediye başkanı konumunda olan bölge başkanlıkları, son 50 yılda tüm icrai yetkilerinin New York belediye başkanlığına devredilmesi sebebiyle günümüzde sembolik birer makama dönüştüler. Bununla beraber, bölge başkanlarının, New York belediye başkanına danışmanlık, bölgelerindeki belediye hizmetleri ile ilgili rapor hazırlamak gibi görevleri var. Belediye meclisine yasa teklifinde bulunabiliyorlar. Yıllık 135 bin dolar maaş alıyorlar.

Kazananlar:

Bronx: Halen başkanlığı yürüten Demokrat Partili Ruben Diaz beklendiği gibi seçimi yeniden kazandı.

Brooklyn: New York Türk toplumuna yakınlığıyla bilinen ve 12 yıldır bu görevi sürdüren Brooklyn bölge başkanı Marty Markowitz, dönem limiti sebebiyle yeniden aday olamamıştı. Cumhuriyetçi Parti 1913 yılından beri Brooklyn’de kazanamadığı için aday göstermiyor bile. Bölgenin yeni başkanı Demokrat Parti adayı Eric Adams için seçim sadece formaliten ibaretti.

Manhattan: Mevcut başkan Stringer, şehir saymanlığına aday olduğu için yeniden aday olmamıştı. Demokrat Parti adayı Gale Brewer, Cumhuriyetçi Partili David Casavis karşısında rahat şekilde kazandı.

Queens: 12 yıldır bu görevi yürüten Helen Marshall, dönem limiti nedeniyle yeniden aday olamamıştı. Demokrat aday Melinda Katz, Cumhuriyetçi rakibi Tony Arcabascio karşısında kazanmakta zorlanmadı.

Staten Island: Şehrin tek Cumhuriyetçi bölgesinde 12 yıldır bu görevi yürüten James Molinaro dönem limiti nedeniyle yeniden aday olamamıştı. Genelde Cumhuriyetçi Parti adayının kzanadığı Staten Island’ın yeni başkanı da Cumhuriyetçi James Oddo oldu.

 

Belediye Meclisi’nde 21 yeni isim

Çoğunluğu sol Demokrat 21 yeni ismin seçildiği 51 sandalyeli New York belediye Meclisindeki Demokrat çoğunluk gücünü pekiştirdi. Mecliste 47 Demokrat ve sadece 4 Cumhuriyetçi üye vardı. Ancak Cumhuriyetçiler, Demokrat aday Paul Vallone’un Queens Bayside bölgesinin Cumhuriyetçilere ait koltuğu açık farkla kazanmasıyla sadece 3 koltuğa düştü.

New York Belediye Meclisi, şehir yönetiminin yasama organı. Meclis yerel kanunların yapılması, imar kararlarının ve belediye bütçesinin onaylanması, belediye birimlerinin denetim ve soruşturmalarını yapma yetkisine sahip. Şehirdeki her seçim bölgesini temsilen toplam 51 üyesi var. Her üyenin yıllık maaşı 112 bin 500 dolar. Cumhuriyetçi Parti sadece 29 seçim bölgesi için aday gösterdiğinden Belediye Meclisi koltuklarının nerdeyse yarısı çekişmesiz olarak Demokrat adaya gitti.