Skip to content
Menu

Muhammed Ali, Mandela için yazdı

mandela-muhammad-ali-pic

AMERİKA BÜLTENİ (6 Aralık 2013)

Güney Afrika’da ırkçılık ve otoriterliğe barışçıl direnişi ve insan hakları mücadelesiyle tüm dünyanın ilham kaynağı olan Nelson Mandela’nın yaşamını yitirmesi tüm dünyada büyük üzüntüye sebep oldu. Bir çok dünya lideri yayınladıkları mesajlarla Nelson Mandela’yı anıyor. Bütün dünyada tanınan bir başka efsane isim boksör Muhammed Ali de Huffington Post’a yazdığı taziye yazısı ile yakın dostu Mandela’yı anlattı. İşte Muhammed Ali’nin bir kaç cümlesiyle Nelson Mandela:

Mandela. Tek bir isim. Tek bir adam. Tek bir misyon:  Bir ülkeyi kendinden korumak. İnsanlık tarihi boyunca çok az insan bir ülke üzerinde bundan daha fazla etkili ve bütün insanlığa ilham kaynağı oldu.

Mandela. Ülkesini, ırkçılığın karanlık ve ahlaksızlığından, çok ırklı bir demokrasinin zaferine barışçıl şekilde taşıdı.

Bir ülke bir dava için ondan daha fazlasını veren oldu mu?  Sadece hayatını kaybedenler. Mandela, o 27 hapis yılını hapis yerine kolaylıkla yurt dışında geçirebilir, tutuklanma korkusu olmadan zulmü yurt dışından protesto edebilirdi. Ama bunu yapmadı. Eğer halkı eziliyorsa, o da halkıyla beraber ezilmeyi göze alacaktı.

Bilirim ki, sisteme başkaldıranların akıl ve yüreklerinden geçen duygu ve sorular, dava için büyük cesaret aşılar. Ama kesinlikle kolay değildir. Kişisel bedeli çok yüksektir. Sadece en yüce insanlar, herkesin iyiliği için direnirler.

Modern Güney Afrika, Mandela’nın fedakarlığının üzerinde yükseldi. Bir insanın, hayatının onlarca senesinden vazegeçebilmesi, sonra hapisten çıkınca kendini hapse tıkanları affedebilmesi beni bugün bile büyük bir hayranlık içinde bırakıyor.