Skip to content
Menu

Federal mahkeme: NSA’in gizli dinleme programı ABD Anayasası’na aykırı

constitution-we-the-people

AMERİKA BÜLTENİ (16 Aralık 2013)

ABD’de bir federal bölge mahkemesi, ABD’nin telekonomünikasyon istihbaratından sorumlu Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli telefon dinleme programının ABD Anayasası’na aykırı olduğuna hükmetti.

Federal Bölge Mahkemesi Hakimi Richard Leon, Rusya’ya sığınan eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından kamuoyuna ifşa edilen tartışmalı dinleme programının ABD Anayasası’nın, Amerikalıları mahkeme kararı olmadan arama ve el koymalara karşı koruyan 4. Tashih’ine (4th Amendment) aykırı olduğuna karar verdi. NSA programı, teröristler arasındaki bağlantıları tespit edeceği iddiasıyla yapılan bütün telefon görüşmelerinde saat ve numaraları kaydediyor. Federal Bölge Mahkemesi hakimliğine George W. Bush döneminde atanan hakim Leon kararında şöyle dedi:

‘’Mahkeme kararı olmadan hemen her vatandaşın kişisel verilerini bu yüksek teknolojili sistematik toplamadan daha keyfi daha suçlu suçsuz ayrımı yapmayan bir ihlal düşünemiyorum.

Aslında, bizi, halkın özgürlüğünün iktidarda olanlarca aşamalı olarak ve sessizce azaltılmasına karşı uyanık olmamız konusunda uyaran, Anayasamızın yazıcısı James Madison’un bu durumu görseydi çok da şaşıracağından şüphem var.’’

Mahkemenin kararı, muhafazakar aktivist Larry Klayman’ın Haziran ayında bu program hakkında açtığı davanın nihayetinde geldi. Hakim, ABD hükümetinden programa son vermesini ve bu güne kadar toplanan verileri imha etmesini istedi.

New York’ta ABD Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) aynı itirazla açtığı bir başka dava da devam ediyor.

Her iki davada da Amerikan hükümeti 1979 tarihli bir Yüksek Mahkeme içtihadıyla kendini savundu. Söz konusu içtihada göre, bir kişi, telefonda kişisel bilgilerini paylaştığı anda kişisel mahremiyet korumasından çıkıyordu.

Ancak o günden beri, gerek iletişim istihbaratı teknolojisi gerekse de telefon kültürü oldukça değişti. Yargıç Leon da kararının gerekçesinde bu sosyal evrime dikkat çekerek, ‘’30 yıl öncesinden farklı olarak, telefon şirketleri devletle beraber istihbarat toplama programına katılmakta ve insanlar neredeyse Orwellian bir devlet teknolojine muhatap olmakta’’ dedi.

Leon, Kongre tarafından NSA’in faaliyetlerini gizli tutmak için kurulan Dış İstihbarat Takip Mahkemesi’ni de eleştirerek, ‘’Anayasal haklar söz konusu olduğunda, Kongre, Anayasa’yı gizlilik perdesiyle örtemez’’ yorumunda bulundu.

İşte mahkemenin gerekçesinin orijinali:

D.C. District Court NSA Opinion