Skip to content
Menu

Simpson Ailesi hakkında bilinmeyen gerçekler

simpson

AMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2013)

20 yılı aşkın süre devam eden maceralarıya, Simpson Ailesi, bütün dünyada bir fenomene dönüştü.

Peki bu çizgi filmin ailesinin üyelerinin neden sarı renkli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Gerekçe, taksilerin sarı renkte olmasıyla aynı: Dikkat çekmek. Şovun yaratıcıları, televizyon izleyicisi kanal kanal dolaşırken gördüğünde dikkatini çeksin diye sarı rengi tercih etmiş.

Televizyon dünyasının bu çok bilinen çizgi film dizisi ve üyeleri hakkında az bilinen bazı gerçekler:

Maggie’nin fiyatı

Ailenin bebeği Maggie’nin fiyatı ne kadar?

Bunu programın başındaki jenerikte Maggie’nin de market kasasındaki manyetik okuyucudan geçerken ekranda yazan rakamdan öğreniyoruz; 847,63 dolar. Bu aslında, şovun ilk bölümünün yayınladığı 1989 yılında bir bebeğin aileye aylık maliyetinin tutarı. Günümüzde ise Maggie kasa okuyucusundan geçirildiğinde $243.26 ile $486.52 arasında bir fiyat görünüyor.

‘’D’oh!’’ senaryoda yazılı değil

Homer Simpson’ın ne zaman aptalca bir şey yapsa, kendini yaralasa ya da kötü birşey olacağını hissetse söylediği ‘Do’h!’ ünlemi o kadar ünlenip yaygınlaştı ki 2001 yılında Oxford İngilizce Sözlüğü’ne bile girdi. İşin ilginç tarafı ise ‘’D’oh!’’ ünleminin orijinal senaryoda hiç yazılı olmaması. Bu ünlemin kullanıldığı yerlerde ‘’annoyed grunt (can sıkıntısı belirtir homurdanma)’’ yazıyor. Homer’a sesini veren ses aktörü Dan Castellaneta, senaryodaki homurdanmayı bu şekilde seslendirmeyi, ‘’Laurel and Hardy’’de Jimmy Finlayson’un “Dooooh!” ünlemini kısaltarak yapmayı tercih ettiğini belirtiyor.

Konuk oyuncuda dünya rekoruna sahip

Simpson Ailesi, 2010 yılına kadar dizide rol alan 555 ünlü oyuncu ile en fazla konuk oyuncu oynatan TV dizisi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. Kimler yok ki; Aerosmith’ten Stephen Hawking’e, Betty White’tan Beatles’a, Ryan Seacrest’ten Tom Hanks’a çok geniş yelpazede sayısız ünlü… Ancak bu dizinin tek Guinness rekoru değil. Örneğin, Homer Simpson’un sesi dünyada en fazla ‘download’ edilen GPS sesi olarak rekor kırmış.

Arap versiyonunda bazı değişiklikler yapılmış

Simpson’ın yapımcıları Ortadoğu pazarı için bir de Arap versiyonu yaptılar. Arap versiyonunda Homer Simpson’un adı Ömer Şemşun. Homer’ın aksine Omer bira değil bol bol soda içiyor. Marge’ın adı Mona, Bart’ın adı Bedir, Lisa’nın adı Bisa, Springfield kentinin adı Rabia, Moe’s Tavern’in adı kahvehane olarak geçiyor. Ve elbette Homer kilise yerine camiye gidiyor.

Bart’ı bir kadın seslendiriyor

Ailenin çılgın delikanlısı Bart’ı bir kadın ses aktörü, Nancy Cartwright seslendiriyor. Cartwright aslında Lisa’yı seslendirmesi için denenmiş başlangıçta. Bart için seçilen Yeardley Smith ise Lisa’yı seslendirmiş.

‘Vejetaryen Lisa’ bölümündeki gizli mesaj

Beatles üyesi Paul McCartney, eşi Linda McCartney ile birlikte bu bölümde oynamayı tek bir şartla kabul etmiş: Lisa Simpson, dizinin geri kalanı boyunca vejetaryen kalmaya devam edecek. Bölüm sonu jeneriğini dikkatle dinlerseniz McCartney’nin “Maybe I’m Amazed” adlı şarkısını söylediğini duyabilirsiniz. Ve şarkının sonunda, aslında öldüğünü iddia eden komplo teorilerine göndermede bulunmak için ‘bu arada, hala hayattayım’ dediğini de…

Barbara Bush ile polemik ve tatlı son

1988-1992 yılları arasında ABD başkanlığı yapan George H. Bush’un eşi Barbara Bush’un bir gazeteye Simpson Ailesi hakkında ‘’Gördüğüm en aptalca şey’’ demesi diziye konu oldu. Anne Marge Simpson ailesi adına o dönemin First Lady’sine bir mektup yazdı:

Yakın zaman önce ailemle ilgili eleştirinizi okudum. Derinden yaralandım. Allah biliyor ya, mükemmel olmaktan çok uzağız. Gerçekçi olmak gerekirse normal olmaktan da birazcık uzağız. Ama Dr. Seuss’un da dediği gibi ‘kişi kişidir’.

Barbara Bush da ‘bir çizgi karaktere cevap mı yazılır’ demeyip Marge’a bir mektup yazar.

‘’Lütfen boşboğazlığımı hoşgörün ve bağışlayın’’ diye af dilediği mektubun altına bir de not ekler: ‘’Bu arada, Homer da çok yakışıklı bir adam’’

Bart’ın okul dolabının şifresi

Bart Simpson’ın Springfield İlköğretim Okulundaki ünlü dolabının şifresi 34-24-26 ne anlama geliyor merak ettiniz mi hiç? Bu aslında 90-60-90’un ABD ölçü birimlerindeki karşılığı.Yani, ‘kum saati’ kadın ölçüsü.

Bart’ın bebekken konuştuğu ilk kelime

İspanyolca kadınlara ”laf atma” kelimesi olan Ay caramba. Lisa’nın konuştuğu ilk kelimesi ise “Bart” olmuş. Ve Maggie’ninki ise “Daddy”. Seslendireni ise Elizabeth Taylor.

4 parmak

Dizideki, ‘tanrı’ karakteri dışında bütün karakterlerin 4’er parmağı var. Sadece ‘Tanrı’ karakterinin elleri 5’er parmaklı ve beşli hesap yapabiliyor.

Springfield tam olarak neresi?

Dizinin yaratıcısı Matt Groening, dizinin geçtiği hayali Springfield kentinin adının, memleketi Oregon eyaleti Portland şehrinin hemen yakınındaki küçük Springfield’ten geldiğini açıkladı. Ancak tek neden bu değilmiş:

‘’Springfield, ABD’de en yaygın yerleşim yeri adlarından biri. Şovun reytingi için böyle bir tercihe gittik. Herkes, kendi Springfiled’ini görecek diye düşündük’’

Karakter isimleri gerçek hayattan

Karakterlerin isimlerine baktığınızda da yine Matt Groening’in ailesine yolumuz çıkıyor. Homer, Groening’in babasının gerçek adı. Marge ise annesi Margaret’ten. Lisa ve Maggie de Groening’in kız kardeşlerinin isimleri. Bart adı ise kendisine dayanıyor. Babası kendisine kızdığında ona Bart diye hitap edermiş.   

Ses aktörleri bölüm başına 300 bin dolar alıyor

Ses aktörlerine bölüm başına 300 bin dolar ödeniyor. Aslında bu da daha önce ödenen bölüm başına 400 bin doların indirime gitmiş hali.

Conan O’Brien, Simpson’ın yazar kadrosundaydı

Ünlü gece şovu sunucusu ve komedyen Conan O’Brien henüz ünlü olmadığı 1990’lı yılların başında Simpson ailesinin metin yazarı kadrosundaydı. 4 bölümü tek başına yazdı.

Her bölüm başındaki kanepe sahnesinin sırrı

Her Simpson dizisinin başlangıç jeneriğinde yer alan kanepede yer kapma sahnesi, aslında o bölümün uzunluğu hakkında bir sır barındırıyor. Eğer bölüm her zamankinden kısa ise bu açılış sahnesi kalan boşluğu dolduracak kadar uzatılıyor. Bölüm uzunsa bu kez açılış sahnesi çok kısa oluyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz