Skip to content
Menu

Super Bowl şampiyonu Seahawks oldu; Seattle bayram yerine döndü

rek-sb
Daha maçın hemen başında Denver Broncos’un orta oyuncusu Manny Ramirez, oyun kurucuları Peyton Manning yerini almadan topu arkaya çıkarınca ‘safety’ golüyle 2-0 yenik duruma düştüler.

 

AMERİKA BÜLTENİ (3 Şubat 2014)

Amerikan futbol ligi NFL’in final maçı Super Bowl’da Seattle Seahawks, Denver Broncos’u 35 sayı farkla 43-8 mağlup ederek tarihinde ilk kez NFL şampiyonu oldu. NFL tarihinin gelmiş geçmiş en iyi defansına sahip takımı olarak gösterilen Seattle Seahawks, NFL tarihinin en iyi 10 atak takımından biri olarak gösterilen Broncos’a geçit vermeyerek, 1993 yılından bu yana Super Bowl finallerinin en farklı skoruna imza attı. ABD’nin batı yakasındaki Washington eyaletinin 650 bin nüfuslu şehri Seattle’da halk maçtan sonra sokaklara dökülerek gece boyunca kutlama yaptı. Şehrin sembolü Space Needle muhteşem hafai fişek gösterisine sahne oldu. Seattle’ın son kez bir spor dalında ulusal şampiyonluk kazanması 1979 yılında Supersonics’in NBA şampiyonu olmasıyla gerçekleşmişti.

New Jersey’de Metlife Stadyumu’nda oynanan 48. Super Bowl maçı herkesi şok eden bir ‘safety’ golüyle başladı. Cumartesi günü sezonun en değerli oyuncusu seçilen (MVP) Broncos oyun kurucusu Peyton Manning belki de kariyerinin en talihsiz anını yaşadı. Denver Broncos’un orta oyuncusu Manny Ramirez, Manning yerini almadan topu arkaya çıkarınca, 12’nci saniyede ‘safety’ golüyle 2-0 yenik duruma düştüler. İlk yarı sona erdiğinde tabelda bir Super Bowl için sıradışı bir skor yazıyordu: 22-0. İkinci yarının ilk saniyelerinde yine topu kapan Seaatle defansı bir kez daha 12’nci saniyede yeni bir Touchdown ile farkı 29-0’a çıkararak adeta bütün ikinci yarıyı formalite oyuna dönüştürdü. Herkesin büyük bir çekişme ve heyecan fırtınası beklediği bir finalin bu kadar erken koparak sıkıcı bir oyuna dönüşmesi büyük hayal kırıklığı yarattı. Futbolseverler, maç devam ederken sosyal medyada reklamları konuşmayı tercih etti.

Malcolm Smith, Cliff Avril, Kam Chancellor, Earl Thomas ve Richard Sherman gibi çok üst düzey oyuncuları barındıran Seattle defansı tarihe geçti. Broncos’un atak topunu kaparak 69 yard’lık koşuyla takımına touchdown kazandıran Malcolm Smith, maçın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

New Jersey’deki Metlife Stadı’nı dolduran onbinleri maç boyunca en fazla heyecanlandıran ise Bruno Mars ve Red Hot Chili Peppers’in muhteşem devre arası şovu oldu. Michael Douglas, John Travolta, David Beckham gibi birçok ünlü de bu görsel şöleni tribünlerden izledi.

Super Bowl’u izlemek için New York’a akın eden on binlerce futbolsever, Manhattan ile maçın oynanacağı stadyum arasındaki NJ Transit toplu taşım sisteminin azizliğine uğradı. Taraftarlar için, maça gitmek de maçtan sonra şehre dönmek de büyük bir işkenceye dönüştü. Maçtan önce günlerce bu New York’un mu New Jersey’nin mi Super Bowl’u tartışması yürüten New Jersey ve New York yetkilileri ise ortada yoktu.

İLGİLİ:

Amerika’nın futbolu, dünyanın futbolu…

Amerikan Futbolu nasıl oynanır? Kuralları nelerdir?