Skip to content
Menu

ABD’de Hindistan Başbakanı fırtınası esiyor

modi

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2014)


2000’li yıllardan itibaren GSH’ı hızla büyüyen Hindistan, dünyanın süper güçlerinden biri olma yolunda mı? Son günlerde bu soruyu daha fazla kişiye sorduran iki önemli gösterge var. Hindistan, Mars’a uzay aracı gönderen ilk Asya ülkesi ve dünyanın dördüncü gücü olmayı başardı. Bir diğer gösterge ise Hindistan başbakanı Narendra Modi’nin Birleşmiş Milletler Zirvesi için geldiği New York’ta ve hemen sonrası için davet edildiği Washington DC’de gördüğü en üst düzey ve yoğun ilgi. Hindistan’ın 2010 yılından beri ekonomisinde yaşadığı daralma bile bu ülkenin ve liderinin küresel aktör olma potansiyelini gölgeleyemedi. ABD’ye gelmeden önce ülkenin sanayici ve üreticilerini toplayan Modi, Hindistan’ın bir ‘üretim ve ihracat’ ülkesi olacağı sözünü vermişti. Bu çerçevede sadece Hint firmalarına değil global firmalara da yönelik ‘Hindistan’da Üret’ kampanyası başlatıldı. Modi’nin aynı toplantıda Hindistan’ın bugünkü temel anlayışını özetleyen formülü ise, ‘Doğu’ya da bakan Batı ile bağlantılı’ bir ülke şeklinde oldu. Bu çerçevede ABD’ye gelmeden hemen önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i de ülkesinde ağırladı.

Hindistan’ın çiçeği burnundaki lideri Modi işte bu atmosfer içinde BM Zirvesi için geldiği ABD’deki 5 günlük programının ‘yoğunluğu’yla da herkesin dikkatini bir kez daha çekti. 26 Eylül’de ayağının tozuyla başlayan programına önce New York’un mevcut belediye başkanı Bill de Blasio ve sonrasında eski belediye başkanı Michael Bloomberg’i kabul ederek başlayan Modi, 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği yerde yapılan anıtı ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu. Ertesi gün BM 69’ncu Genel Kurul toplantısına katılan Modi öğleden sonra Central Park’ta düzenlenen Küresel Yurttaşlar Zirvesi’nin onur konuğu oldu. New York’ta gittiği her yerde toplanan Hindistanlıların sevgi gösteriyle karşılandı. ABD’de yaşayan bir çok Hindistanlı, Modi’nin, yolsuzluk ve istismara dayalı kamusal ve ekonomik düzeni iyileştireceği iyimserliği var. Eyalet valiliği döneminde Hindu milliyetçilerin Müslümanlara yönelik saldırılarına engel olmadığı suçlaması ise bazı çevrelerin Modi’ye temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Nitekim ABD de 2005 yılında Modi’nin ABD vizesini iptal etmişti. Ancak, Modi’nin ve Hindistan’ın algısı bugün çok farklı.

28 Eylül Pazar günü New York’un dünyaca ünlü eğlence ve spor arenası Madison Square Garden’da 18 bin kişiye hitap edecek Modi. Konuşmayı bir çok yayıncı kuruluş ve popüler internet sitesi canlı yayınlayacak. Konuşmadan sonra onuruna verilecek akşam yemeğinde ise iş, sanat ve eğlence dünyasının birçok ünlü ismiyle bir araya gelecek. ABD ve Kanada’nın Sih toplumu liderlerinin yanı sıra ABD Yahudi toplumu liderlerini kabul ederek ayrı ayrı görüşecek Modi, South Carolina eyaleti valisi Nikki Haley ve Maryland eyalet valisi Martin O’ Malley’i ayrı ayrı kabul edecek.

Dünyanın dev şirketleri görüşme için sıraya girdi

29 Eylül Pazartesi sabahı aralarında Google, Mastercard, Pepsi CEO’larının da olduğu işadamlarıyla kahvaltıda topluca bir araya gelecek Modi, aynı gün, Boeing’in patronu W James McNerney Jr., BlackRock Ceo’su Laurence D Fink, IBM Ceo’su Ginni Rometti, General Electric CEO’su Jeff Immelt, ve Godlman Sachs CEO’su Lloyd C Blankfein’i ayrı ayrı kabul ederek ikili görüşmeler yapacak.

Obama ile önce yemek sonra ikili zirve

Modi Pazartesi günü ayrıca, yeni doğan torunları nedeniyle bütün dünyanın konuştuğu Bill ve Hillary Clinton ile New York’ta görüşecek. Modi, daha sonra Washington DC’ye geçerek, oruçlu olduğu için yemek yememesine rağmen Pazartesi akşamı Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile özel yemekte bir araya gelecek.

30 Eylül Salı günü, Washington DC’de Lincoln Anıtı’nı ve Martin Luther King ile Mahatma Gandhi’nin heykellerini izyaret edecek Modi, öğle yemeğinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile biraraya gelecek. ABD- Hindistan İş Konseyi’nin 300 üyesine hitap edecek olan Modi daha sonra da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Joe Boehner’ı kabul edecek. Modi’nin Washington DC’deki son etkinliği ise yine Beyaz Saray’da ABD Başkanı Obama ile, heyetleri ile beraber gerçekleştirecekleri toplantı olacak. Modi aynı gün Hindistan’a dönmek üzere Washington DC’den ayrılacak.

***

 İLGİLİ:

İnsanlık tarihinin en büyük demokratik seçimi Hindistan’da başladı

Hindistan’ın bağımsızlığı, Gandhi ve Churchill