Skip to content
Menu

Jon Stewart, Netanyahu’yu ve ABD Kongresini fena tiye aldı

rek-jon-stewart-bibi

AMERİKA BÜLTENİ (4 Mart 2015)

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde, ABD iç politikasını ikiye ayıran sıradışı konuşmasına en ilginç tepki, kendisi de Yahudi kökenli olan ünlü televizyon komedyeni Jon Stewart’tan geldi. Stewart, programında, konuşma bağlamında, Netanyahu’nun “bütün Yahudiler adına konuştuğu” iddiasından, Obama’nın “Oeeeh ama hala aramızda sorun yok” yaklaşımına, CNN’in tuhaf Davut yıldızı grafiğinden, Netanyahu’nun aynı iddialarını aynı kesinlikle 19 yıl önce de dile getirmesine kadar birçok konuyu tiye aldı. Jon Stewart, medyanın yaklaşımını da eleştirdi ve eğer Bush döneminde Kongre’deki Demokratların Bush yönetimini eleştiren bir devlet başkanını Kongre’ye davet etmesi halinde bütün Cumhuriyetçilerin, davetçilerin ‘vatana ihanet’ gerekçesiyle yargılanmasını isteyeceğine işaret etti.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin, Netanyahu Kongre salonuna girdikten sonra dakikalarca ayakta alkışlamasını, ABD Başkanları’nın geleneksel ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına benzeten Stewart, ”Cumhuriyetçilerin adeta gönüllerinden geçen ABD Başkanını alkışladığını” dile getirdi. Netanyahu’ya duydukları övgüyü dini ‘adulation(methiye)’ kavramıyla açıklayan Stewart, olan bitene de kendi uydurduğu terimle ‘Suuk-On-It-Mr. President,” şeklinde bir dini bayram dedi. Bu bayrama da, Hannukah yerine İngilizce’de bazen kullanılan ‘Festival of Lights (Işık Bayramı)’ ismini kısmen değiştirerek, ‘Festival of Slights (hor görme bayramı)’ dedi.

Jon Stewart’ın programındaki en komik anlardan biri ise Netanyahu’nun yine ABD Kongresi’nde 19 yıl önce yaptığı aynı içerikteki konuşmasının görüntülerini yayınlamasından sonra geldi. Görüntülerde görüldüğü gibi aradan geçen 19 yıla rağmen Netanyahu’da en ufak bir yaşlanma belirtisi yoktu. ”Dünyanın asıl bunu öğrenmeye ihtiyacı var” dedi ünlü komedyen: ”Netanyahu’nun ihtiyarlamama sırrını…”