Skip to content
Menu

Papa Francis: En fazla birkaç yıl daha papa kalacağım

pope-francis-papa

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2015)

Katolik dünyasının manevi lideri Papa Fransis, 700 yıl sonra istifa eden ilk papa olan selefi 16’ncı Benedikt’in görevini bırakmasını teamül haline getirmek istediğini açıkladı. 13 Mart Cuma günü, Papalığa seçilmesinin ikinci yıldönümünde Meksika televizyonuna bir röportaj veren Papa Francis oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. ‘’Papalığımın çok kısa süreceğine dair bir hissim var’’ diyen Papa, şöyle devam etti: ‘’4 veya 5 yıl, bilemiyorum. 2 yılı geçti bile’’.

78 yaşındaki Papa, tanrının kendisini kısa bir papalık için seçtiğine dair müphem bir hissiyatı olduğunu söyleyerek, ‘’Bu ihtimale her zaman açığım’’ dedi. Papa, selefinin tarihi istifa kararını değerlendirirken de, ‘’Genel olarak, Benedikt’in, çok cesurca yaptığı şeyin, Papa’lar için çok önemli bir kapı araladığını düşünüyorum. Benedikt bir istisna olarak görülmemeli, bu kurumsallaşmalı’’ şeklinde konuştu.

Sağlık sorunu yaşamayan 78 yaşındaki Papa, ‘Papalara üst yaş sınırı konulması fikrine’ ise sıcak bakmadı. Bunun ‘lame-duck (topal ördek) papalık yaratacağını’ söyledi.

‘’Papa olmayı sevdiniz mi?’’ sorusuna, ‘sevmemezlik edemem’ diye yanıt veren Papa, Buenos Aires’te sokaklarda tanınmadan serbestçe dolaştığı günleri özlediğine işaret ederek şöyle konuştu:

‘’Tek istediğim, bir gün dışarı çıktığımda hiç tanınmamak ve bir pizzacıya gidip sakince pizza yemek. Buenos Aires’te gezgin bir avareydim’’.