Skip to content
Menu

Boston’u ikna edemeyen ABD 2024 Olimpiyat adaylığından çekiliyor

rek-boston-olimpiyat
Olimpiyata evsahipliği fikri Bostonlulardan da destek görmedi. Aksine birçok grup, vergi mükelleflerinin parasının daha kaliteli eğitim hizmetleri için harcanmasını istiyordu.

AMERİKA BÜLTENİ (26 Temmuz 2015)

Boston Belediyesi’nin şehrin vergi mükelleflerinin parasını israf etmemekte diretmesi, ABD Olimpiyat Komitesi’nin 2024 yaz olimpiyatları adaylık yarışından çekilmesine neden oldu. Boston Belediye Başkanı Martin Walsh’ın, olimpiyat organizasyon komitesinin bütçesini aşacak harcamalara şehir belediye bütçesinden destek vermeyecekleri kararını açıklamasından sonra ABD olimpiyat komitesinin de Boston’un adaylığı için uluslararası yarışa katılmaktan vazgeçtiği belirtiliyor. Boston Belediye Başkanının, eğer ayrılan bütçe yatırımlara yetmezse açığın belediye bütçesinden kapatılacağını garanti eden sözleşmeyi imzalaması gerekiyordu. Olimpiyat komitesi 2024 olimpiyatı için 4 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi öngörüyordu ama bu bütçenin aşılacağı nerdeyse kesindi. Londra 2012 olimpiyatının maliyeti öngörülen rakamın çok üstüne çıkmış ve 13 milyar doları aşmıştı. Belediye Başkanı Walsh, Pazartesi sabahı düzenlediği basın toplantısında, ‘şehrin geleceğini ipotek altına sokmayı reddediyorum‘ şeklinde konuşmuştu.

AP haber ajansı, ABD olimpiyat komitesinden iki yetkilinin, ‘bitti, yarış sona erdi’ dediklerini duyurdu. Boston’un adaylığı aylardır süren olimpiyat bütçesi, vergi mükelleflerinin parasından yatırımlara aktarılacak miktar ve şehirde bu adaylığa olan desteğin düşüklüğü tartışmalarının gölgesinde kalmıştı. ABD Olimpiyat Komitesi üyeleri, Ocak ayında, Washington DC, San Francisco ve daha önce iki kez olimpiyat evsahipliği yapan Los Angeles yerine aday şehir olarak Boston’u belirlemişti.

***

İLGİLİ İÇERİKLER

Olimpiyat evsahipliğini kazanmak gerçekten kazandırıyor mu?

Soçi Olimpiyatı neden tarihin en pahalı olimpiyatı?