Skip to content
Menu

Hayvan Çiftliği nedir? Ne anlatır?

orwell-animal-farm
Hayvanlar Çiftliği’nin 17 Ağustos 1945 gün yayınlanan ilk baskısının kapağı ve yazarı George Orwell

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ağustos 2015)

(Dikkat: Aşağıdaki haberde hikayeden bazı bölümlere de atıflar var)

Edebiyat tarihinin en ünlü politik hicivlerinden biri olan Hayvan Çiftliği (Animal Farm), 17 Ağustos 1945 günü yayınlandı. George Orwell tarafından kaleme alınan Hayvanlar Çiftliği, bir grup çiftlik hayvanının, kendilerini sömüren çiftlik sahibi Mr. Jones’a karşı ayaklanıp çiftliğin yönetimini ele geçirmesinin kinayeli öyküsü. İnsanların yozlaşmış yönetiminden kurtulan hayvanlar, Napoleon ve Snowball adlı iki domuzun liderliğinde ilk günler özgürlüğün coşkusunu yaşar. ‘Bütün hayvanlar eşittir’ diye ilan edilir. Yeni hükümetin sözcülüğünü yapan küçük domuz ‘Squaler’ sürekli özgürlüğü ve refahı haykırır. Ancak çok geçmeden Napoleon adlı domuz ipleri eline geçirir ve Snowball’ı çiftlikten sürererek kendi diktatörlüğünü kurar. Hayvanlar Çiftliği’nin anayasasını ve rejimini kendi iktidarını sağlamlaştıracak ve keyfiliğini mümkün kılacak şekilde değiştirir. Mr Jones’un dönemini bile aratacak, yoz ve baskıcı bir yönetim kurar. Yeni rejimin sözcüsü Squaler ise, en kara şeyleri bile en beyazmış gibi gösterir. Çiftlikte yiyecek yem kalmadığı halde Squaler sürekli çiftliğin bolluk içinde olduğu propagandası yapar. Napoleon’a kimse karşı gelemez. Ve yönetim tabakasını oluşturan domuzlar insanlara benzemeye başlar. İki ayakları üzerinde yürür, daha iyi hizmet edecekleri iddiasıyla ahırdan insanların yaşadığı eve taşınırlar. Bakanlar gördüklerinin domuz mu insan mı olduğuna bir türlü karar veremez. Yeni slogan artık,  ‘bütün hayvanlar eşittir, bazı hayvanlar daha fazla eşittir’ olmuştur.

George Orwell, Stalin rejimine bir eleştiri olarak, totalitarian propagandanın bir özgürlük devrimini nasıl tam aksi yöne savurabileceğini göstermeye çalıştığı bu klasik eseri ile büyük ün kazandı. Orwell daha sonra yayınlanacak ‘1984’ adlı romanı ile en önemli totaliter rejim eleştirilerinden birine daha imza attı.

Hayvanizmin 7 yasası

Öyküde, insanlar özgürlüğü kazanma ideolojisi olan hayvanizm ‘7 emir’le formüle edilir.

1 – Ne olursa olsun iki ayaklılar düşmandır

2 – Ne olursa olsun dört ayaklılar veya kanatlılar dosttur.

3 – Hiçbir hayvan kıyafet giymemeli.

4 – Hiçbir hayvan yataklarda yatmamalı

5 – Hiçbir hayvan alkol içmemeli

6 – Hiçbir hayvan diğer bir hayvanı öldürmemeli

7 – Bütün hayvanlar eşittir.

Ancak domuz Napoleon, ekibiyle beraber diktatörlüğünü pekiştirip, yolsuzluk ve hukuksuzlukla dolu bir rejim kurunca bu yasalarda bazı değişiklikler yapar:

4 – Hiçbir hayvan çarşaflı yataklarda yatmamalı

5 – Hiçbir hayvan aşırı alkol içmemeli

6 – Hiçbir hayvan diğer bir hayvanı gerekçesiz öldürmemeli

7 – Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazı hayvanlar daha fazla eşittir!

Devrimin, ilk günlerdeki sloganı olan ‘dört ayaklılar iyidir, iki ayaklılar kötüdür’ ise domuzlar da insanları taklit ederek iki ayaklı oldukça ‘dört ayaklı iyidir ama iki ayaklı olmak daha iyidir’e dönüşür.

İLGİLİ İÇERİK:

Orwell buraya, yumruk havaya..!