Skip to content
Menu

Çin medyası: Dünyanın en büyük demokrasisi Hindistan değil, Çin

Çin Devlet Başkanı Xi Xinping, Hindistan ziyaretinde devlet başkanı Narenda Modi ile bir grup Hindistanlı dansçının arasında yürürken. (Eylül 2014)

AMERİKA BÜLTENİ (28 Ağustos 2015)

Hindistan, 1 milyarı aşkın nüfusu sebebiyle, genellikle ‘dünyanın en büyük demokrasisi’ diye anılıyor. Ancak, Çin devlet yönetimindeki Global Times’ta 27 Ağustos’ya yayınlanan (link Çince) bir yazıda buna itiraz edildi ve ‘Hindistan değil, Çin dünyanın en büyük demokrasisi’ diye savunuldu. Aynı zamanda Çin kültürünü dünyada yayma amaçlı devlet araştırma merkezinin de yönetici olan Pekin Uluslararası İlişkiler Üniversitesi dekanı Han Zhen’in kaleme aldığı yorumda, ‘’Batı medyası sık sık Hindistan’ı dünyanın en büyük demokrasisi olarak damgalamakta ve Obama ile Modi’yi de dünyanın en büyük demokrasilerinin liderleri olarak sunmakta. Bu da insanların aklına şu yanlış sonucu getirmekte: Çin bir demokrasi değil’’ diye yazdı.

Quartz’ın haberine göre Han Zhen daha sonra, ‘’Biz sadece Batı demokrasisini eleştirmekle kalmamalı, kendi ülkemizin demokrasisini de bilinir hale getirmeliyiz. Çin kendine özgü demokratik değerlerini konuşma ve savunma hakkına sahiptir’’ görüşlerini savundu.

Çin, 1949 yılından beri aralıksız olarak Çin Komünist Partisi tarafından yönetiliyor ve bu süre içinde hiç seçim yapılmadı. Parti veya lidelerine eleştiri getiren herkes tutuklanıyor. Çin devleti her türlü enformasyon ve medya faaliyetine yoğun bir denetim ve sansür uyguluyor. Peki Çin bu haliyle nasıl demokrasi olabiliyor? Han Zhen’in argümanları şunlar:

Batı demokrasisinin temel amacı kapitalizmi sürdürmek. Batı demokrasisi, her batı ülkesinde bile farklı farklı uygulanıyor. Çin, demokrasi hakkında hüküm vermek için neden Batı standartlarını kabul etmek zorunda olsun ki?

Batı demokrasisi dünyanın her ülkesi için uygun değil. Arap Baharına, Tunus’a ve Yasemin Devrimine atıf yapıyor Han. Bir ülkenin, demokrasiyi yaşama geçirebilmesi için önce kamu düzeni ve güvenliğini sağlamalı.

Ulusal Halk Kongresi sistemi, Çin’in modern demokrasisidir. Bu çatı altında her etnik grup ve her sosyal sınıf yer alıp, politika yapımına ve liderleğini seçmeye katılabilmektedir. Buna karşın bazı ülkelerde ise, demokrasileri kapitalist ve çıkar gruplarının denetiminde olduğu için sadece birkaç güçlü politik aile lider olabilmekte.

Çin demokrasisi oy verme hakkıyla ilgili değil. Ekonomik, politik, kültürel ve çeşitli sosyal konularda müzakere ve istişare ile ilgilidir.

Han Zhen, ‘’Geçmiş on yıllarda gösterilen inanılmaz kalkınma ve gelişme, Çin demokrasisinin, Çin’e en uygun yönetim biçimi olduğunu açıkça gösterdi’’ dediği yazısını, ‘’Büyük bir özgüvenle, Çin dünyanın en büyük demokrasisidir diye diyebilmeliyiz. Demezsek, bir demokrasi olmadığımızı kabul etmiş oluruz’’ şeklinde bitirdi.

İLGİLİ HABERLER
Hindistan, Çin gibi hükümet propaganda havuzuna binlerce gazeteci yetiştirmek istiyor