Skip to content
Menu

Trump, yalanına delil olarak Konya’daki saygı duruşu yuhalamasını gösterdi

trump--

Cemal Tunçdemir
AMERİKA BÜLTENİ (30 Kasım 2015)

Cumhuriyetçi Partide 2016 başkan adaylığı yarışını önde götüren işadamı Donald Trump, yalan olduğu ortaya çıkmasına rağmen, geçen hafta dile getirdiği ‘11 Eylül günü New Jersey’de binlerce Müslüman kutlama yaptı’ yalanında ısrarlı.

Son bir haftada, Jersey City’nin dönemin ve bugünkü belediye ve emniyet yöneticileri, eyalet yöneticileri, medya kurumları, Trump’ın iddiasının yalan olduğunu böyle birşey gerçekleşmediğini açıkladı. Dahası Amerikan medyasının geri kalanının arşivinde de bu yönde hiçbir haber bulunmuyor. Ancak bu açık gerçeğe rağmen Donald Trump, ‘televizyonda gördüm binlercesi kutluyordu’ diyerek yalanında ısrar etmeye devam ediyor. Trump’ın delili ise, sosyal medyada ve gittiği mitinglerde ‘evet biz de gördük’ diyen muhafazakar destekçileri.

Donald Trump son olarak Pazar günü NBC’de Chuck Todd’ın programına katılıp iddiasında ısrar ederek şaşkınlığa neden oldu. Programda deneyimli gazeteci Todd ile Trump arasında ilginç bir diyalog gelişti. Chuck Todd’ın ısrarı karşısında delil göstermekte zorlanan Trump, bir ara Konya’da oynanan Türkiye milli maçı öncesinde, Paris’teki terör saldırısında yaşamını kaybedenler için saygı duruşu sırasında seyircilerin yuhalamasını da delil olarak gösterdi (Aşağıdaki videoda 3.46’dan itibaren).

İşte ikili arasındaki ilginç diyalogtan bir kısmı:

TODD: Bu New Jersey’de gerçekleşmedi. Bu konuda yığınla haber var. Ve siz bu şekilde Müslümanları tek tipleştirmeye hizmet ediyorsunuz.

TRUMP: Chuck, New Jersey’de oldu bu. Bana bu konuda hak veren yüzlerce kişi var.

TODD:Ancak bunların size hak vermesi bu iddiayı doğru yapmaya yetmez ki…

TRUMP: Chuck, New Jersey’de büyük bir Müslüman topluluğu var. Bun da sorun da yok. Ancak Paterson ile New Jersey’nin değişik yerleri arasında ve Jersey City’de büyük bir Müslüman topluluğu, inanılmaz derecede büyük bir Müslüman topluluğu var. Bir futbol maçında yapıyorlarsa, dünyanın değişik yerlerinde yapıyorlarsa burada neden olmasın. Dünya Ticaret Merkezi yıkıldığında dünyanın her yerinde kutlama yaptılar. Biliyorsun haberlerde de yer aldı. Burada neden olmamış olsun. Yüzlerce kişi beni arayarak veya Twitter üzerinden kendilerinin de Jersey City’de binlerce Müslümanın kutlama yaptığını gördüklerini ve benim yüzde 100 haklı olduğumu söylediler. Washington Post’ta bir partiden söz ediyor. Haber metinlerini araştırıyoruz. Klipleri araştırıyoruz. Dediğimin doğru olduğunu bulursam şaşırmayacağım Chuck. Ancak bir sebeple, bulmamız kolay olmuyor. Ben gördüm. Çok sayıda insan gördü Chuck. Öyleyse neden sözlerimi geri alayım ki? Geri almayacağım.

Ülkenin iki büyük partisinden birinde başkan adaylığı yarışını önde götüren kişinin yalan olduğu apaçık bir bilgiyi ısrarla savunmaya devam etmesi, şaşkınlığı daha da artırıyor. Chuck Todd bile diyalogun bir yerinde dayanamayarak, ‘siz Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına adaysınız. Ağzınızdan çıkan sözün önemi var. Duyduklarınıza ve retweetlere dayanarak iş sözleşmesi yapar mısınız?demeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Ne Trump için ne de destekçileri için doğrunun önemi yok. Bir yalanı savunmayı, politik mevzilerini koruma olarak görüyorlar. Düzeltmeyi, geri çekilme olarak değerlendiriyorlar.

Esquire dergisinden Charles Pierce, ‘’duyarlı ve politik olarak olgun bir toplulukta bu durum Trump’ın artık ciddiye alınmamasına yol açardı.’diye yazdı. Ancak Trump’ın bir yalanda bu şekilde ısrar etmesinin, sağ muhafazakar tabanda her hangi bir olumsuz yansıması görülmüyor. Trump da desteğinin bundan olumsuz etkilemeyeceğinden emin görünüyor. Matt Lewis ise bu durumu, ”Cumhuriyetçi aday, eğer kendinden emin görüntü vermeye devam ederse, muhafazakar tabanın, en saçma iddialarını bile kabul etmeye hazır olduğunu biliyorşeklinde yorumluyor.

İşte Chuck Todd ile Trump’ın diyalogunun videosu: