Skip to content
Menu

Dünya, bütün Müslümanlara kapıyı kapatalım diyen Trump’a kapıyı gösteriyor

Donald_Trump

AMERİKA BÜLTENİ (9 Aralık 2015)

Cumhuriyetçi Partili ABD Başkan aday adayı ve işadamı Donald Trump’ın son günlerde dozunu artırdığı faşist ve ayrımcı söyleme bütün dünyada tepki yükseliyor. Özellikle emlak ve kumarhane alanındaki yatırımları ile bilinen Trump’ın dünya genelindeki bir çok yatırım ve ilişkisi tehlikeye girmeye başladı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Trump’ın Müslümanlara yönelik Hitler dönemini anımsatan tekliflerinden sonra, Trump’ı İskoçya’nın iş dünyası elçiliğinden çıkardıklarını açıkladı. Trump, 2006 yılında GlobalScot büyükelçisi atanmıştı. Program, dünyadaki yatırımcıları İskoçya’daki olanaklarla bir araya getirip İskoçya’nın ekonomik büyümesine hizmet amacıyla uygulamaya konulmuştu. BBC’ye açıklama yapan İskoçya hükümet sözcüsü, ‘’Son sözlerinden sonra artık İskoçya’nın işdünyası elçisi olmaya uygun biri değil’’ dedi.

Öte yandan 2010 yılında Trump’a fahri doktora veren Robert Gordon Üniversitesinde de, ‘nefret söylemi’ nedeniyle verilen doktora ünvanının iptali için imza toplanmaya başladı.

Yine İngiltere’de, Donald Trump’ın İngiltere’ye sokulmaması için düzenlenen imza kampanyasına katılanların sayısı 200 bini geçti. BBC’nin haberine göre 100 bin imzadan fazla imzaya sahip her dilekçe Parlamento gündemine alınmak zorunda.

Trump’ın bir konuşmasında polisin Londra’nın radikal İslamın kontrolüne geçen bazı kesimlerine giremediği yönündeki sözleri de İngiltereli sosyal medya kullanıcılarınca #trumpfacts etiketi ile alay konusu yapıldı.

Öte yandan Trump’ı kınayan uluslararası liderlere İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da katılması üzerine, Donald trump, bu ay sonunda gerçekleştireceği İsrail ziyaretini iptal etti. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in de ‘Müslüman, Yahudi ve Hristiyan ayırd etmeksizin herkesi katleden radikal İslamistlere karşı olduğu‘ belirtildi ancak devletin insanlara dinlerine göre ayrımcılık yapamayacağı vurgulandı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar’da şubeleri olan Lifestyle adlı alışveriş mağazası zinciri, ‘Trump Home’ markalı ev ürünlerinin dağıtımı da çarşamba günü itibarı ile durdurduğunu açıkladı. Reuters haber ajansının haberine göre zincir, Ortadoğu, Afrika ve Pakistan’daki 190 mağazasında ‘Trump Home’ ürünlerini raflarından kaldıracaklarını duyurdu.

Amerikan alışveriş zinciri Macy’s firması da, Trump’ın Güney Amerikalıları aşağılayan ırkçı sözlerinden sonra geçtiğimiz aylarda Trump’ın firmaları ile bağlarını koparmayı gündemine almıştı. NBC ve İspanyolca yayın yapan Univision televizyon kanalları ise Trump’a ait organizasyon ve yatırımların haberlerini yapmama kararı almıştı. Kanallar, Trump’ın organize ettiği ‘Amerika Güzellik Yarışmasını’ yayınlamayı da reddetmişlerdi.

Yatak üreticisi ‘Serta’ da, mağazalarında satışını yaptığı Trump Home iSeries model yatakları,  satışını bu ay sonundan itibaren durduracağını açıklamıştı.