Skip to content
Menu

EIU: Trump’ın başkanlığı terörizmle aynı derecede bir küresel tehdit

trump

AMERİKA BÜLTENİ (18 Mart 2016)

En büyük küresel tehditler arasında, Donald Trump’ın ABD başkanı olmasından daha az şey var. Tam rakamını verecek olursak sadece 5 şey var. Economist dergisini de yayınlayan Economist Group bünyesinde risk analizleri yapan Economist Intelligence Unit, geleneksel ‘dünyayı tehdit eden 10 risklistesini yayınladı. EIU sıralamasına göre Donald Trump’ın ABD başkanlığı küreyi tehdit eden en büyük 6 riskten biri. En ironik olanı ise Trump’ın oluşturduğu risk ile cihadist terörizmin oluşturduğu riskin aynı büyüklükte görülmesi oldu.

1’den 25’e kadar rakamlandırılan risk derecelendirmesinde Trump’ın başkanlığının risk puanı 12. Trump’ın risk derecesi ile cihadist terörizmin küreye oluşturduğu tehdidin puanları aynı.

Trump’ın ABD başkanı olmasından daha büyük 5 tehdit ve puanları ise şöyle:

1 – Çin ekonomisinde keskin bir yavaşlama (20)

2 – Rusya ve Batı arasında yeni bir Soğuk Savaş (16)

3 – Yükselen piyasalardaki borç krizi (16)

4 – Avrupa Birliğinin dağılması (15)

5 – Yunanistanın Eurozone’dan çıkması (15)

Trump’ın ABD başkanı olmasından daha küçük tehditler ise şöyle:

7 – Cihadist terörizmin artması (12)

8 – İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkması (8)

9 – Güney Çin Denizinde sıcak çatışma (8)

10 – Enerji yatırımlarındaki çöküşün yeni bir petrol fiyatı şoku yaşatması (4)

EIU raporunda, Trump’ın Çin ile bir ticaret savaşını tetikleyebileceğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, uyuşturucu ve kriminal suçlu yatağı olduğunu suçladığı Meksika ile de sıcak bir gerginliğe yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca Trump’ın başkanlığı ABD ve 11 Pasifik ülkesi arasında imzalanan Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmasının sonu olabilecek.

Raporda ayrıca Trump’ın Müslümanlara yönelik aşırı sağcı politikalarının sadece Ortaoğu için değil bütün dünya için risk doğurduğu uyarısı yapılıyor. Rapor, Trump’ın sözlem ve politikalarının Cihadist grupların eleman kazanmasını artıracağı ve güçlenmelerinin bölgeyi aşarak küresel boyuta çıkabileceği kaydediliyor.

Trump’ın küresel tehdit listesinde 5’nci sırada yer almasının en büyük nedeni ise Hillary Clinton. EIU’nun Demokrat Parti adaylığını ve başkanlığı kazanacağını öngördüğü Hillary Clinton olmasaydı, Trump’ın küresel tehditler listesinin ilk 3 sırasında yer alacağı da raporda belirtiliyor. Bununla beraber rapor, Hillary Clinton’ın kazanacağı öngörüsüne, ‘ABD’de büyük çaplı bir terör saldırısı ve keskin bir ekonomik kriz olmazsa’ şerhi de düşüyor.