Skip to content
Menu

Güney Kore’de memura, gazeteciye, öğretmene bedava yemek yasağı

kore-guney

AMERİKA BÜLTENİ (30 Eylül 2016)

Güney Kore’de yolsuzlukla mücadele kapsamında, politikacılar, kamu görevlileri, gazeteciler ve öğretmenlere, ‘bedava yemek‘ ve ‘hediye‘ yasağı dönemi başladı. Yasanın taslağını hazırlayan Yüksek Mahkeme eski başkanının adını taşıyan ‘Kim Young-ran Yasası’, ülkede kamu görevliler, medya ve iş dünyasındaki ilişkilerin en yoğun gerçekleştiği sosyal faaliyet olan yemekleri hedef alıyor. Buna göre, gazeteciler, memurlar, öğretmenler gibi bazı mesleklerde çalışanlara hesabı 30000 won (yaklaşık 80 TL)’den daha pahalı yemek ikramı suç olacak.

Yasayla ayrıca, belli mesleklerde çalışan yaklaşık 4 milyon kişiye ve eşlerine, değeri 135 liradan daha fazla olan hediye kabul yasağı getiriliyor. Bu yasağın üst sınırı, sadece düğün ve cenazeler için 270 Türk lirası olacak.

Yasak, öğrenciler arasında ayrım yapılmasını engellemek için öğretmenlere de uygulanıyor. Güney Kore’deki tüm okullarda, velilere, öğretmenlere her hangi bir hediye getirmenin artık yasak olduğunu duyuran ilanlar asıldı. Cenaze işletmecileri de, yasağın ilk gününde cenazelere gönderilen çelenklerde keskin bir düşüş olduğunu belirtiyor.

Yasaktan en fazla etkilenecek sektör olan restoran sektörü ise, zararın boyutunu azaltmak için, değeri 30000 won’u geçmeyen yemek menüleri hazırlıyor.

Yolsuzluk ve şeffaflık yasağı etkilerini ilk günden parlamentoda da gösterdi. Önceleri her biri birkaç şirket temsilcisi ile birlikte yemek yiyen milletvekillerinin, yasağın ilk gününde parlamento lokantasında kendi meslektaşları veya tek başlarına yemek yedikleri görüldü.

Yasağın bir başka önemli hedefi ise Güney Kore medyası. Güney Kore’de gazetecilerin pahalı yemek davetleri ve golf daveti, seyahatler gibi pahalı hediyeler alması oldukça yaygındı. Ülkenin en büyük gazetesi Chosun Ilbo’nun yayın yönetmeni, bir gemi imalatı firmasının hediyesi olarak İtalya’da pahalı bir tatil yaptığı ortaya çıkınca geçen ay görevinden istifa etmiş ve gazete, kamuoyuna özür açıklaması yayınlamıştı. Gazeteciler için şirketlerin veya kamu kuruluşlarının parasıyla yemek, eğlence ve seyahat dönemi dona erdi.

Yolsuzluk, Güney Kore’de önemli bir gündem maddesi. Temmuz ayında Güney Kore başbakanı Kim Hyun, üst düzey savcı Jin Kyung-joon’ın bir online kumar şirketinden milyonlarca dolar rüşvet aldığının ortaya çıkıp yakalanmasından sonra, hükümet adına Güney Kore halkından özür dilemişti. Bu skandal, yargıda yolsuzluk hakkındaki endişeleri de yaygınlaştırmıştı. Bu hafta bir başka savcının, bir usulsüzlük araştırmasını örtme karşılığında 45 bin dolar rüşvet alırken yakalanması endişeleri yeniden artırdı. Savcının, aynı şirket tarafından, usulsüzlük soruşturması ile ilgili gelişmeleri paylaşma karşılığında oldukça pahalı restoranlarda sık sık yemeklerde ağırlandığı da ortaya çıktı.

Yeni yasakları çiğnemekle ilgili ilk suçlama ise Seul Belediyesine yapıldı. Seul Belediyesi, 160 yaşlı şehir sakinini Çarşamba günü gezmeye çıkarmıştı. Belediye, gezintinin yılda bir kez yapıldığını ve yemek ücretinin de kişi başı 80 TL’den daha az tuttuğunu açıklayarak kendini savunmaya çalıştı. Ancak açıklama, polisin soruşturma başlatmasına engel olmadı.