Skip to content
Menu

Trump, Beyaz Saray’da yaşamak istemiyor

trump-ev1
Donald Trump, Manhattan’ın ortasındaki Trump Tower’ın 66’ncı katında yer alan 132 odalı üç katlı teras malikanesinde karısı Melania ve oğlu Barron ile yaşıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Kasım 2016)

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın, geleneklere göre yemin edeceği 20 Ocak 2017 günü Beyaz Saray’da yaşamaya başlaması gerekiyor. Ancak, lüks yaşamına ve keyfine düşkün Trump için bu belki de başkanlıkta en zorlanacağı şeylerden biri olacak. Çünkü, içinde başkan ve ailesinin yaşadıkları dairesi biraz iyi dekore edilmiş basit bir devlet lojmanı olan Beyaz Saray, Trump’ın alıştığı yaşam standartlarının çok altında bir yaşam sunuyor. Nitekim Trump’ın ‘iktidar transferini’ yöneten ekibine, mümkün olduğunca New York Beşinci Cadde’deki Trump Tower’da yer alan 100 milyon dolarlık teras dairesinde yaşamaya devam etmek istediğini söylediği ifade ediliyor. Şimdi Trump’ın ekibi, başkanın mümkün olduğunca Beyaz Saray dışında kendi kişisel yaşam alanlarında olmasına olanak verecek formül arayışında.

Trump, haftasonlarını da başkanların haftasonu evi olarak kullanılan Camp David’teki daire yerine, New Jersey ve Florida’daki iki sayfiye malikanesinde geçirmek istiyor. Trump, seçim kampanyası boyunca bile hangi eyalete giderse gitsin geceleri çoğunlukla Manhattan’daki, Central Park manzaralı ve ‘Rococo’ tarzı dekore edilmiş 3 katlı terasına geri dönüyordu. Trump Tower’ın 66’ncı katında yer alan 3 katlı ve 132 odalı malikane, New York’un beş bölgesini (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Staten Island ve Queens) ile New Jersey’i rahatlıkla görebilecek yükseklikte. Tavan ve duvarları altın kaplama işçiliğe sahip malikanede, Fransa Kralı 16’ncı Lui’nin koltuğu da yer alıyor.

Trump’ın Beyaz Saray’ın ikinci katında bulunan başkan lojman dairesini yeniden dekore edip etmeyeceği de merak konusu. Her yeni başkan Beyaz Saray’a taşındığında Kongre, yeni başkana, ‘sadece yaşayacakları daire kısmına’ istediği mobilyaları alabilmesi ve istediği renk boyaları yapması için tahsisat veriyor. George W. Bush 2001’de taşındığında 100 bin dolar dekorasyon tahsisatı almıştı. Başkan Obama ve eşi Michelle Obama ise Kongre’den talepte bulunmadı ve kendi dekorasyon masraflarını kendileri üstlendi. Beyaz Saray aynı zamanda müze sayıldığı için başkanlar yaşadıkları daire dışında kalan kısımlarda değişiklik yapamıyor.

Trump’ın Beyaz Saray’ın hemen yakınlarında geçtiğimiz haftalarda faaliyete açılan 200 milyon dolarlık hotelinin de kendisine bir başka lüks sığınağı olması bekleniyor.

Öte yandan, Manhattan’ın tam kalbinde yer alan Trump Tower şimdiden bir kaleye dönüştü. Yolcu uçakları dışında bütün uçaklara Trump Tower’ın üzerine uçuş yasağı getirildi. CNN’in haberine göre Başkanı korumakla görevli Gizli Servis yetkilileri, Beşinci Cadde’nin bazı şeritlerinin veya tamamının trafiğe kapatılmasını New York belediyesi ile görüşüyor.

Başkanın görev yükünü öğrendiğinde çok şaşırdı

Wall Street Journal gazetesi Perşembe günü Başkan Obama ile Beyaz Saray’da buluşan Trump’ın, ‘başkanın görev yükünü öğrendiğinde çok şaşırdığını’ yazdı. Gazete, buluşmanın detaylarını bilecek durumdaki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ‘Obama, başkanın rutin mesaisini ve görevlerini anlattığında Trump çok şaşırdı’ diye yazdı.

Trump’ın yeni Beyaz Saray yönetiminde görevlendirmesi beklenen damadı New Yorklu emlakçı ve gazete patronu Jared Kushner’in Perşembe günkü ziyaret sırasında, başkanın ekibinin çalışma ofisi olan ‘West Wing’deki personelden kaçının Obama ile beraber ayrılacağını sorduğu’ öğrenildi. Teamüllere göre West Wing ekibinin tamamı Başkan ile beraber gelir ve yeni başkan ile beraber görevini bırakır. Bu soru, ‘Trump’ın başkan olmayı kendisinin de beklemediği ve hazırlıksız yakalandığı’ iddiasının yeniden yankı bulmasına yol açtı.

Kitlesel mitingleri sevdi, devam etmek istiyor

Trump seçimin tamamlanıp kazanmasına rağmen kitlesel mitinglerine ara vermeyecek. New York Times, Trump’ın danışmanlarına, ülkenin her tarafında mitingler düzenlemeye devam etmek istediğini ve buna göre hazırlık yapmaları talimatı verdiğini aktardığı haberinde, çünkü Trump, ‘’coşkulu kalabalıkların hayranlığını ve tezahüratlarından çok hoşlanıyor, yardımcıları da bu isteğinin yerine nasıl getirileceğinin yollarını araştırıyor’’ diye yazdı.

İLGİLİ HABERLER: 

Bir demokraside, devlet başkanlığı sarayında oturmanın faturası