Skip to content
Menu

Kuzey Kore’nin ‘dev eserleri’

AMERİKA BÜLTENİ (23 Mayıs 2017)

Dünyanın geri kalanı Kuzey Kore’yi bir korku hikayesi ile bir şaka arasında gidip gelen bir yelpazede görüyor. Kuzey Kore rejimi ise başarılı olduğunu, tıpkı Nazi Almanyasında olduğu gibi devasa bina ve yapılarla göstermeye çalışıyor. Ülkeye gelen az sayıda yabancının, ülke içinde hareket alanı da çok kısıtlı olduğu için, rejim bu mimari yapılar aracılığıyla kendini bir başarı öyküsü olarak sunuyor.

Business Insider dergisi Kuzey Kore rejiminin bu ‘başarısının’ bir kısmı tuhaf, bir kısmı aşırı büyük bazı örneklerini sıralamış. İşte onlardan bir kaçı:

Yabancılar, Pyongyang’a, Kuzey ve Güney Kore’nin birleşmesi rüyasını ifade eden ‘Yeniden Birleşme Kemeri’nin altından geçerek şehre giriyor.

 

Ziyaretçileri karşılayan ikinci yapı, kaidesinde Yaşasın Kore İşçi Partisi yazan İşçi Partisi heykeli:

 

Pyongyang şehir merkezinin siluetine 105 katlı Ryugyong Hoteli damga vuruyor. 1987’de, ‘dünyanın en yüksek binası’ iddiasıyla yapımına başlanan ve bir türlü tamamlanamadığı için bugün hala kullanıma açılamamış piramit şeklinde tuhaf boş bir bina olarak şehre gelenleri selamlıyor.

 

Şehir merkezindeki Manyongdae Çocuklar Sarayı, dışarıdan anne kucaklamasını ifade eden iki kolu ile ziyaretçileri karşılarken, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un konuşmalarını yaptığı devasa salonuyla bütün dünyanın en fazla aşina olduğu Kuzey Kore görüntülerinden biri:

 

 

Ülkedeki birçok mimari eser, ülkenin kurucusu Kim il Sung ve onun oğlu Kim Jong il’in adını taşıyor. İkilinin fotoğrafları ve heykelleri ülkenin her yerinde.

 

Kuzey Kore’nin Kim il Sung Meydanı, dünyanın en büyük resmi geçit törenlerine ve yine dünyanın en kalabalık parti mitinglerine ev sahipliği yapıyor.

 

Kuzey Kore yeteri elektrik enerjisine sahip olmadığı için akşamları bütün ülke karanlığa bürünüyor. Ülkede gece boyunca ışıklandırılan tek şey, ülkenin kurucusunun fotoğraf ve heykelleri

 

Kuzey Kore’nin, emperyalist Amerikan güçlerine karşı zaferini sembolize eden Ana Vatan Özgürlüğü ve Savaş Müzesi, en dikkat çekici mimari eserlerden biri:

 

Kuzey Kore mimarisinin yabancı ziyaretçileri gerçekten etkileyen kısmı hiç şüphesiz sadece iki hattan oluşsa da Pyongyang metrosu. Bir savaşta sığınak olarak kullanılacakları için dünyanın en derindeki metro hattı olan metronun her bir istasyonu ayrı bir sanatsal güzelliğe sahip.

 

‘Dünyadaki en büyüğünü yapma’ takıntısını yakından gördükten sonra dünyanın en büyük stadyumunun Kuzey Kore’de olduğunu öğrenmek de yabancıları şaşırtmıyor. 1 Mayıs Stadyumu tam 150 bin seyirci kapasiteli.

 

Özellikle de silahlanma ve savunma amaçlı bilimsel çalışmalar konusunda önemli yatırımları olan Kuzey Kore’nin, 2015 yılında açılan ve atom çekirdeği şeklinde mimariye sahip Bil-Tek Kompleksi de dikkat çeken bir başka yapı:

 

Mirae Bilimciler Caddesi, Silikon Vadisine rakip olarak kürenin yeni icat ve teknolojik yenilikler merkezi olacağı iddiasıyla kuruldu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

***

Sorumlu ve vatansever gazeteciliğin parlak bir örneği: Kuzey Kore medyası