Skip to content
Menu

Trump’ın liderliği, ABD’nin küresel imajında keskin düşüşe yol açtı

AMERİKA BÜLTENİ (27 Haziran 2017)

Donald Trump’ın başkanlığı daha birkaç aylık olmasına rağmen, ABD’nin küresel imajına negatif etkisinin büyük olduğu tespit edildi. Dünyanın birçok ülkesinde ABD’ye olumlu bakışta keskin bir düşüş yaşanırken, ABD başkanlığına duyulan güvende de ciddi oranda düşüş yaşandı. Washington DC merkezli partiler üstü Pew Araştırma Merkezinin 37 ülkede yaptığı anket, kürede, uluslararası ilişkilerde Donald Trump’ın doğru şeyler yaptığına dair güvenin yüzde 22 oranında olduğunu tespit etti. Obama’nın son döneminde yapılan ankette ABD başkanına duyulan güven ortalama yüzde 64 oranındaydı.

ABD başkanına güvenin, özellikle ABD’nin Avrupa ve Asya’daki müttefikleri ile iki komşusu Meksika ve Kanada’da kayda değer oranda düşmesi ise ayrıca dikkat çekici. Anketin yapıldığı 37 ülke içinde Trump’ın Obama’dan daha fazla güven duyulan bir isim olduğu sadece iki ülke var: İsrail ve Rusya. Trump’ın birçok politik yaklaşımı da kürede büyük bir antipatiye sahip. Örneğin Meksika sınırına duvar planına bu 37 ülkede ortalama yüzde 76 karşı çıkıyor. Paris iklim anlaşmasından çekilme kararı ile bazı Müslüman çoğunluklu ülkelerin tüm yurttaşlarına ABD’ye girme yasağı da en fazla negatif tepki toplayan diğer iki politikası.

Anketin yapıldığı 37 ülkenin ortalama yüzde 74’i Trump’ı ‘kibirli’ bulurken, yüzde 65’ine göre ‘hoşgörüsüz’ ve yüzde 62’sine göre de ‘tehlikeli’ biri. Trump’ın karizmatik olduğunu ise sadece yüzde 39’luk bir kesim düşünüyor. Sokaktaki sıradan insanları hayatlarına ilgili olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 23.

Amerikan halkına ve popüler kültürüne sempati devam ediyor

ABD başkanına güvenin keskin düşüş yaşadığı ülkeler, ABD’nin pozitif imajında da gerilemenin en fazla yaşandığı ülkeler. Obama’nın başkanlığı döneminde bu 37 ülke arasında ABD’ye pozitif bakanların ortalama oranı yüzde 64 iken bu oran günümüzde yüzde 49’a geriledi. Burada da en keskin düşüşün ABD’nin uzun yıllardır müttefiki olan ülkelerde olması dikkat çekiyor.

Bununla beraber, Amerikan halkına karşı ise çoğunluk pozitif bakışa sahip. Ortalama yüzde 58, Amerikan halkına olumlu baktığını ifade ediyor. Yine kürenin çoğunluğu Washington DC’nin kendi vatandaşlarının bireysel özgürlüklerine saygı duyduğunu düşünüyor. Amerikan popüler kültürü de kürede gördüğü sempati ile ABD’nin küredeki en büyük yumuşak gücü olmaya devam ediyor. Ankete katılanların ortalama yüzde 65’i Amerikan müziğini, sinemasını ve televizyonunu sevdiklerini belirtiyor.

Kürenin en popüler lideri; Merkel

Pew küresel araştırması, Trump’ın yanı sıra diğer büyük liderlere bakışı da yokladı. Trump’ın yanı sıra Çin devlet başkanı Xi Jinping ile Rusya lideri Vladimir Putin’e de çoğunluk olumsuz bakıyor. Trump’a 37 ülkede ortalama yüzde 22 oranında güven duyulurken, Çin liderine güvenin oranı yüzde 28 ve Rus liderine güven oranı ise yüzde 27 oldu. 37 ülkede ortalama yüzde 74’lük bir kesim Trump’a negatif baktığını ifade ederken, Putin’e negatif bakanların oranı yüzde 59 ve Xi’ye negatif bakanların oranı da yüzde 53 oldu. Almanya başbakanı Merkel ise yüzde 42 ile en fazla güvenilen küresel lider konumunda. Merkel’e olumsuz bakanların oranı ise yüzde 31. Merkel’e güven oranı Avrupa kıtasında ise yüzde 60’a çıkıyor. Sağcı Hristiyan Demokrat politik çizgiden olmasına rağmen Merkel’e güvenin Avrupa solunda çok daha yüksek olması da bir başka ilginç ayrıntı.

Türkiye ABD’ye bakışın en negatif olduğu ülkelerden biri

Pew global bahar anketinin yapıldığı 37 ülke içinde sadece Rusya’da ABD’ye olumlu bakışta kayda değer yükseliş yaşandığı gözlemlendi. Olumlu bakışta Batı Avrupa ve Latin Amerika’da ise keskin bir düşüş yaşanıyor.

ABD’ye olumlu bakışının küresel ortalama oranı yüzde 49 olarak tespit edildi. Obama’nın başkanlığının son döneminde bu oran yüzde 64 düzeyindeydi.

Avrupa’da ABD’ye en olumlu bakış Polonya (yüzde 73), Macaristan (63) ve İtalya’da (61). ABD’nin dünyadaki bir numaralı müttefiki İngiltere’de ABD’ye olumlu bakanların oranı ise sadece yüzde 50. Avrupa’da ABD’ye en olumsuz bakış oranı ise yüzde 62 ile Almanya’da yaşanıyor. İspanya(yüzde 60) ve Hollanda (59) olumsuz bakışın yüksek olduğu diğer iki ülke. İspanya’da ABD’ye ‘çok olumsuz’ bakanları oranı sadece son bir yılda yüzde 7’den yüzde 23’e yükselmiş durumda.

Kanada ve Rusya da ise her 10 kişiden sadece dördü ABD’ye olumlu bakıyor.

ABD’ye olumlu bakışın en yüksek olduğu ülkeler ise Vietnam (yüzde 84), Filipinler (yüzde 78) ve Güney Kore (yüzde 75). ABD’nin Asya’daki önemli müttefiklerinden Japonya’da olumlu bakış oranı yüzde 57 düzeyindeyken Avustralyalılar yüzde 48 – yüzde 48 bölünmüş durumda.

ABD’ye olumsuz bakışın en yüksek olduğu coğrafya ise önceki anketlerde olduğu gibi Ortadoğu. Ürdün’ün yüzde 82’si, Türkiye’nin yüzde 79’u ABD’ye negatif bakış sahibi. Türkiye’de ABD’ye ‘çok olumsuz’ baktığını belirtenlerin oranın ise 2015’teki düzeyinin 26 puan üstüne çıkarak yüzde 58’e ulaştığı dikkat çekiyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz