Skip to content
Menu

New York halk kütüphaneleri, cezalı gençlere genel af ilan etti

AMERİKA BÜLTENİ (22 Ekim 2017)

Olly olly oxen free!

Aylardır hatta belki yıllardır New York kütüphanelerinin önüden gizlenerek geçen kütüphaneye borçlu gençler, artık gizlenmenize gerek yok. O kapıdan yeniden içeri girebileceksiniz. New York şehrinin üç büyük halk kütüphaneleri ağı, 18 yaşından küçük kütüphane kullanıcılarından kitaplarını, dergilerini, CD’lerini ve DVD’lerini geç geri getirmekten doğan para cezası olanlara genel af ilan ettiler.

Eğer, kütüphaneden okumak için ödünç aldığınız kitapları süresinden geç geri iade edip veya sahiplenip veya kaybedip para cezasına çarptırıldıysanız, bütün yapmanız gereken 2 Kasım akşamına kadar en yakın halk kütüphanesi şubesine şahsen müracaat edip borcunuzu sildirmek. Böylece, şehrin üç halk kütüphanesi ağı olan Brooklyn Public Library, Queens Public Library ve New York Public Library’nn yüzlerce şubesinden yeniden kitap, DVD vs ödünç almaya başlayabilirsiniz.

Kütüphanelere 15 dolardan fazla ceza borcu olan kullanıcılar, yeni kitap ve DVD ödünç alamıyorlardı. Ve bu New York’ta binlerce genç demekti. Çünkü, New York halk kütüphaneleri sistemi kayıtlarına göre toplam kütüphane kartı sahiplerinin beşte birini bu şekilde borcu olan gençler oluşturuyor. Özellikle şehrin yoksul semtlerinde bir çok ailenin kitap alacak gelir kaynağı yeterli olmaması nedeniyle, gençlerin okumak istedikleri yeni kitaplara (örneğin Harry Potter serisinin son kitaplarına), izlemek istedikleri son filmlere, dinlemek istedikleri yeni albümlere ücretsiz ulaşabilmesinin tek yolu şehirdeki hemen her evden yürüme mesafesinde bir tane şubesi olan halk kütüphaneleri. Sesli ve görüntülü materyaller 7 gün ve kitaplar 21 günlüğüne ücretsiz kiralanabiliyor. Bu süre sonunda geri iade edilmediğinde kütüphane kartına para cezası işleniyor. Yeni bir kitabı kütüphaneden dışarı çıkarabilmek için önce, gecikme süresine göre hesaplanan bu para cezasının ödenmesi gerekiyordu.

Öte yandan New York Halk Kütüphanelerinin yoksul gençlere bu jestine, bir vakıftan başka bir jetle karşılık geldi. JPB Foundation adlı hayırseverlik vakfı, yüzbinlerce gencin yaklaşık 2,25 milyon dolar tutan ceza borcunu, onların yerine halk kütüphaneleri sistemine ödemeyi vaat etti.

Kütüphanelerin tek kazancı bu olmayacak. Uzun süredir kayıp çok sayıda kitap da belki ait oldukları raflara geri dönebilecek. Örneğin San Francisco halk kütüphaneleri sistemi benzeri bir af çıkardığında 699 bin adet kitap, DVD ve diğer kütüphane materyali kütüphanelere geri dönmüştü. Bunların içinde, yaklaşık 100 yıl önce kütüphaneden kiralanıp geri getirilmeyen 40 Minutes Late adlı bir öykü derlemesi ile 1937’de kiralandığına dair mührü olan Charles Norris’in Brass, a Novel of a Marriage adlı romanı da vardı. Ancak New York’taki af sadece 18 yaş altını kapsadığı için bu derece eski tarihli çıkışı olan kitap beklenmiyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

New York sakinlerinin gözdesi kütüphane