Skip to content
Menu

Nobel kazanan bilimcilere bu yıl Beyaz Saray daveti yok

AMERİKA BÜLTENİ (15 Kasım 2017)

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’de bu yıl Nobel ödülü kazanan bilim insanları ile bir araya gelmeyeceği açıklandı. Böylece 2001 yılından beri uygulanan, Amerikan başkanlarının, o yıl Nobel ödülü kazanan bilim insanlarını Beyaz Saray’da ağırlama geleneği de son buldu.

Trump’ın kararında, bilim insanlarının Trump yönetimine karşı tavrının rol oynayıp oynamadığı bilinmiyor. Stat News’e konuşan yeni Nobelli iki bilimci, ‘’eğer davet edilseydik bile gitmeyi düşünmüyorduk’’ açıklaması yaptı. Columbia Üniversitesi biyofizik profesörü Joachim Frank, Trump’ın davet etmeyeceği haberini ‘’rahatlatıcı bir haber’’ olarak yorumladı ve ekledi: ‘’Trump, orada olduğu sürece Beyaz Saray’dan içeri ayağımı atmam’’.

Beyaz Saray’dan ise Trump’ın bilim insanları ile, 12 günlük Asya gezisine çıkacağı için görüşmediği gerekçe gösterildi. Trump’ın Asya gezisi Salı günü sona erdi.

George W. Bush döneminde başlayan ve Obama döneminde de her yıl uygulanan gelenekle, o yılın ABD’den Nobel ödülü kazanan isimleri, aynı hafta içinde Beyaz Saray’a davet ediliyor ve ağırlanıyordu. Bu yıl ABD’den Nobel kazanan bilim insanları ile Trump yönetiminden isimlerin bir araya geldiği tek etkinlik, İsveç’in Washington DC Büyükelçiliğinde Nobel kazanan isimler için verilen resepsiyon oldu.