Skip to content
Menu

Trump’ın yayını durdurmaya çalıştığı kitaptan kamuoyuna ilk yansıyanlar

AMERİKA BÜLTENİ (5 Ocak 2017)

GQ dergisi ile USA Today gazetelerinde makaleleri yayınlanan gazeteci Michael Wolff’un bugün satışa sunulan, ‘’Trump’lı Beyaz Saray’ın İçyüzü’’ alt başlıklı ‘Fire and Fury’ kitabı Trump yönetiminin ortasına ve ABD gündemine bomba gibi düştü.

Kitaptan bazı alıntıların Çarşamba günü New York Magazine’de yayınlanmasından sonra, Trump’ın avukatlarının yazara ve yayıncıya dava tehdidi üzerine, kitabın 9 Ocak olarak belirlenen satışa sunulma tarihi öne çekilerek 5 Ocak’a alındı. Trump’ın kendisi, yönetimdeki dar dairesi ve Trump yönetiminin önemli oyuncularıyla yapılan 200’den fazla röportaja dayalı kitap, politik çevrelerde son bir yılın yayınlanması en hevesle beklenen kitabıydı.

Kitap daha yayınlanmadan Donald Trump’ın öfkesini çekti. Trump’ı asıl kızdıran ise eski baş stratejisti Steve Bannon’un açıklamaları oldu.

Eski başdanışmandan, soruşturma savcılarına pas

Kitapta en ses getiren açıklamalar, Trump’ın popülist ve ayrımcı kampanyasının son üç ayında kampanyanın baş yöneticisi olan ve başstratejist olarak Beyaz Saray’a da yanında taşıdığı ancak daha sonra yanından uzaklaştırdığı aşırı sağcı danışman ve gazeteci Steve Bannon’dan geldi. Bunlar içinde en önemlisi ise, Steve Bannon’un 2016 yazında Trump Tower’da Trump’ın oğlu ve damadı ile Ruslar arasında yapılan toplantıyı, ‘vatan hainliği’ ve ‘gayrimilli’ şeklinde nitelemesi.

Bannon ayrıca, FBI eski Başkanı Robert Mueller’ın başkanlığındaki bağımsız soruşturma komisyonunun yoğunlaştığı ana soruşturma konusunun ‘kara para aklama’ olduğunu iddia ediyor ve ‘’Don Junior’u (Trump’ın oğlu), ulusal televizyonlar önünde yumurta gibi kıracaklar’’ kehanetinde bulunuyor.

Aşırı sağcı Breitbart News adlı haber portalının yöneticisi olan Bannon, Trump kampanyasının ve Beyaz Saray’daki ilk yılın bir çok önemli dönemecinin de yakın tanığı konumunda.

Bannon’un söz ettiği toplantı, 2016 Haziran ayında Trump Tower’da Trump’ın oğlu Donald Jr, damadı Jared Kushner ve kampanya yöneticisi Paul Manafort ile Rus avukat Natalia Vaselnitskaya’nın başında olduğu bir Rus heyet arasında gerçekleşmiş, bu toplantıda Rusların, Hillary Clinton hakkında bazı bilgileri verdiği ve Donald Jr’ın ise bu dış müdahaleyi derhal FBI’a haber vermek yerine, ‘çok sevdim’ diyerek kabul ettiği, bizzat Donald Jr tarafından kamuoyuna açıklanan e-mail trafiği ile de belgelenmişti.

Bannon bu toplantıyı alaycı bir şekilde, ‘’Kampanyanın üç önemli ismi yabancı bir hükümet ile Trump Tower’ın içinde 25’nci kattaki konferans salonunda, yanlarında hiçbir avukatları olmadan görüşmekte bir sorun görmemişler. Tek bir avukat bile yoktu yanlarında’’ diye anlatıyor, ve ‘’bu görüşmenin yanlış bir şey olmadığına inanıyorsanız bile size yapılan tekliften sonra derhal FBI’ı aramalısınız’’ görüşünü dile getiriyor. Bannon, ‘’eğer illa ki görüşülecekse bile, Trump Tower’da değil, taşradaki bir Holiday Inn hotelinde o da bizzat değil avukatlarınız aracılığı görüşülür ve elde edilen bilgi kullanılacaksa Breitbart News gibi bir haber odasına iletilirdi. Soran olursa da siz görmediniz, duymadınız, haberiniz yok…’’ diye devam ediyor.

Bannon’ın, soruşturma savcılarının da dikkatini çekecek en önemli iddiası ise Trump’ın da bu toplantıdan haberi olduğu. Oğul Trump’ın bu toplantıya babasını da bulaştırmış olabileceği spekülasyonu da yaparak, ‘’Oğul Trump’ın, bir kat üstte 26’ncı katta bulunan babasına bu görüşmeyi taşımamış olma olasılığı sıfır’’ şeklinde konuşuyor.

Bannon’a göre Beyaz Saray’daki Mueller Soruşturmasının bir yere varmayacağı umudu da naiv:

‘’Bunun nereye gittiğinin farkında mısınız? Bu tamamen para aklamayla ilgili. Mueller’ın ekibine seçtiği ilk isim Andrew Weismann, kara para aklama uzmanı. Trump’ı becerme yolları, Paul Manafort’tan, oğul Trump’tan ve damat Kushner’den geçiyor. Bu, yüzünüzdeki kıl kadar aşikar’’.

Özel soruşturmanın, Alman Deutche Bank’tan, Kushner emlak girişimlerine verilen yüzmilyonlarca dolarlık kredinin kayıtlarını istediği, kamuoyuna yansımıştı. Bannon da, ‘’Soruşturma Deutsche Bank’tan ve Kushner’in b.klarından geçiyor. Kushner yağlı s.çtı. Soruşturmacılar bu yağın kaynağını araştıracak. Bu iki elemanı paketleyecekler ve ya bizimle işbirliği yaparsınız ya da bedelini ödersiniz diyecekler’’ sözleriyle Manafort’un ve Jared Kushner’ın Trump’ın zayıf halkası olduğunu ima ediyor.

Bannon, eski üyesi olduğu Trump yönetimine,  ‘’Kategori 5 şiddetinde yaklaşan kasırgayı plajda oturarak engelleyebileceklerini düşünüyorlar’’ uyarısı yapıyor.

Bununla beraber Bannon, kendisinin ise hiçbir Rus ile ilişkisi olmadığını, hiçbir şekilde tanıklık yapmayacağını, avukat tutmayacağını ve canlı yayınlarda sorulara cevap vermeyeceğini belirtiyor.

Trump; Bannon sadece işini değil aklını da kaybetti

Kitabın tetiklediği Trump – Bannon savaşının, ”her türlü sırrın ortalığa döküldüğü çirkin boşanmalara bezneyip benzemeyeceği” de Amerikan medyasındaki bir başka merak konusu. Nitekim, Bannon’un soruşturma savcılarının dikkatini çekecek açıklamaları sonrası Trump da doğrudan Bannon’u hedef alan bir yazılı açıklama yaptı.

Donald Trump, kitaptan alıntıların New York Times’ta yayınlanmasından sonra Twitter’dan kısa cevap yerine yayınladığı dört paragraflık basın açıklamasında, ‘’Bannon’un benimle ve başkanlıkla bir ilgisi yok. Kovulduğu zaman sadece işini değil aklını da kaybetti’’ dedi. Steve Bannon’un kampanyasına katkısını küçümseyen açıklamasında Trump, ‘’Steve bir yandan muhalefet partisi dediği medyaya savaşla meşgulken diğer yandan, kendisini olduğundan önemli göstermek için medyaya Beyaz Saray’dan bilgi sızdırmakla meşguldü’’ şeklinde konuştu. Trump, kendisi ve bir çok Cumhuriyetçinin Amerika’yı yeniden büyük yapma ve yeniden inşa etme yolunda uğraş verdiklerini, bazılarının ise Amerika’yı toptan yıkmaya niyetli olduğunu savundu.

Kitaptan bazı çarpıcı iddialar:

  • Donald Trump’ın en yakın arkadaşlarından biri olan milyarder Thomas Barrack Jr, Trump hakkında, ‘’sadece manyak değil aynı zamanda ahmak da…’’ ifadesini kullanıyor. Barrack bu cümleyi kurduğunu inkar etti.
  • Kitaba göre Ivanka Trump’ın hedefi, ABD’nin ilk kadın başkanı olmak. Bunu etrafına da dile getirmiş.
  • Trump kampanyasının hiçbir yöneticisi, Trump’ın kendisi de dahil başkanlık seçimini kazanmayı beklemiyordu. Hatta Melania Trump, kazandıklarını duyduğunda üzüntüden ağladı. Wolff’a göre, sadece Trump’ın kazanmasını beklemiyorlardı, kazanmaması gerektiğine de inanıyorlardı. Hem her fırsatta milyarder olduğunu belirten Trump’ın kendisi bile kendi kampanyasına para koymaya yanaşmıyordu. Seçimden bir hafta önce yardımcılarına, ‘kaybetmiş sayılmayacağız, zaten kazanacağımızı kazandık’ konuşması yapmıştı.
  • Trump’ın devlet ve politika konusunda hiçbir temel bilgisi yoktu. Kampanya yardımcısı Sam Nunberg, Donald Trump’ı ABD Anayasası hakkında bilgilendirmekle görevlendirildi. Ancak daha Dördüncü Ek Madde’ye geldiğinde Trump bütün ilgisini yitirmiş uyuklamaya başlamıştı bile.
  • Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı olarak seçimi kazanan Donald Trump’a, beyaz Saray Genel Sekreteri olarak, daha bir kaç ay öncesine kadar Temsilciler Meclisinin başkanı olan John Boehner önerildiğinde, ”o da kim?” diye sorması herkesi şok etmişti.
  • Trump, ABD başkanına bağlı 4 milyon çalışanın en üst amiri konumunda olan Beyaz Saray Genel Sekreterliğine damadı Jared Kushner’ı atamak istedi. Yasal olarak bu göreve birinci dereceden bir akrabasını atayamayacağını kimin Trump’a söyleyeceği uzun süre tartışma konusu oldu. Sonunda bu görev muhafazakar yorumcu Ann Coulter’a düştü.
  • Beyaz Saray’da Ivanka ve kocası için kullanılan “Jarvanka” deyimini, Steve Bannon icat etti.
  • Trump, en yakın çevresini bile oldukça küçük görüyor. Trump’a göre Bannon, ‘’Pejmürde bir tip ve sadık değil’’, Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak atadığı Reince Priebus ‘’kısa boylu ve zayıf karakterli’’, danışmanı Kellyanne Conway ‘’sulu gözlü bir mızmız’’, damadı jared Kushner ‘’yalaka’’, ve Beyaz Saray Sözcüsü yaptığı Sean Spicer ise bir ‘’ahmak’’.
  • Donald Trump, çoğu gün daha akşam 18.30’da fast food yemeklerini alarak yatağında televizyon izlemeye çekiliyor. Kennedy’lerden beri ilk kez bir başkan iki yatak odası hazırlattı. Trump, eskiden beri sahip olduğu ‘beni zehirleyecekler’ korkusu yüzünden her zaman fast-food ve çoğunlukla McDonalds sandviçleri ile besleniyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz