Skip to content
Menu

Küresel turizm büyük yükseliş yaşarken ABD turizminde keskin düşüş yaşanıyor

AMERİKA BÜLTENİ (19 Ocak 2018)

Geleneksel olarak ABD, turizm için ekstra kampanya yapmaya bile ihtiyaç duymayan bir ülkeydi. Amerikan turizm endüstrisi sadece hazırlıklarını yapar ve gelecek turistleri beklerdi. Ancak, son yıllarda bu durum değişti. Özellikle de göçmenlik ve vize konularını zorlaştıran politikaları ile Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle turizmde keskin bir düşüş yaşanıyor. Bu durum, aralarında ABD Ticaret Odası ve Ulusal Restorancılar Birliğinin de olduğu 10 iş dünyası organizasyonunun bir araya gelerek “Visit U.S. Coalition (ABD’yi ZİYARET EDİN KOALİSYONU)” adlı inisiyatifi kurmasına neden oldu.

Koalisyonun tanıtım toplantısı ise, dünyada uluslararası turizmin son 7 yılın en üst düzeyine çıktığı bir dönemde, yabancıları ABD’ye gelmekten vazgeçiren vize ve gümrük politikaları nedeniyle Trump yönetimine ağır eleştirilere sahne oldu.

Toplantıda açıklanan verilere göre, 2015 yılından beri, kürsel turizm pastasının büyümesine rağmen, dünyadaki en üst düzey 12 turizm ülkesi için de sadece Türkiye ve ABD’de uzun mesafe turisti sayısında düşüş yaşanıyor (Uzun mesafeli turizm, komşuları veya bölgesi dışındaki ülkelerden gelen turistler için kullanılan bir niteleme). ABD Seyahat Birliğinin açıkladığı verilere göre, 2015 yılından beri Türkiye’ye gelen uzun mesafe turist sayısı yüzde 6.7 azalırken, ABD’ye gelen turist sayısında yüzde 6 azalma oldu. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ABD’ye 2017 yılının ilk 7 ayında gelen uzun mesafeli yabancı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 41 milyona geriledi. 2016 yılında da, 2015 yılına göre yüzde 2’lik bir gerileme yaşanmıştı.

Buna karşılık, aynı süreçte Kanada’ya ve Avustralya’ya gelen turist sayısı, yüzde 20’nin üzerinde bir oranda büyüdü. Çin ve İngiltere de kürsel turizm pastasının yükselişinden kayda değer pay kapan ülkeler arasında.

ABD Ticaret Bakanlığının geçen hafta açıkladığı verilere göre, ABD’ye gelen yolcuların harcamalarında geçen yıl yüzde 3.3 azalma meydana geldi. Bu da yaklaşık 4,6 milyar dolarlık gelir ve 40 bin kişilik istihdam kaybı demek.

ABD Seyahat Ajansı verilerine göre de ABD, 2015 yılında dünya uzun mesafeli turizm pastasından yüzde 13.6 pay alırken, 2017 yılında bu oran yüzde 11.9’a geriledi. Ajansa göre bu 7.4 milyon daha az ziyaretçi ve ülkenin 32.2 milyar dolar gelirden olması demek. Ortalama bir uzun mesafe turisti ABD’de 18 gece kalıyor ve 4400 dolar harcıyor.

Küresel turizm büyük yükselişte

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonunun açıkladığı verilere göre küresel turizm son yıllarda büyük yükseliş yaşıyor. 2017 yılında 1,32 milyar turist sayısı ile bir önceki yıla göre yüzde 7 artışa sahne oldu. Bu, 2010 yılından beri her yıl yaşanan yıllık artışların en yükseği olarak kayda geçti. ABD gerilerken, Avrupa Kıtası, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 671 milyon turiste ev sahipliği yaparak bütün kıtalar içinde birinci oldu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz