Skip to content
Menu

Dünyada 2208 dolar milyarderi var

AMERİKA BÜLTENİ (7 Mart 2018)

Forbes dergisi 2018 dünya milyarderleri listesini açıkladı. Buna göre 72 ülkedeki 2208 milyarderin toplam serveti 9,1 trilyon dolar. Sadece ilk 20 milyarderin toplam serveti 1,2 trilyon doları geçiyor. Yani 20 kişinin serveti, bütün 125 milyon nüfuslu Meksika’nın bütün ekonomik üretiminin toplamından fazla.

Listeye göre dünyanın en zengin kişisi, 112 milyar doları bulan kişisel varlığıyla Amazon’un CEO’su Jeff Bezos. Bezos’un ilk sıraya yükselişinde Amazon hisselerinin son bir yılda, aynı zamanda tüm zamanların en yüksek yıllık artış rekoru olan 39.2 milyar dolar artmasından kaynaklanıyor.

Dünyanın en zengin 15 kişisinden 12’si Amerikalı

Microsoft’un kurucusu Bill Gates 90 milyar dolar ile ikinci sırada, Berkshire Hathaway CEO’su Warren Buffet 84 milyar dolar ile üçüncü sırada ve Fransız lüks ürünleri LVMH’nin CEO’su Bernard Arnault da 72 milyar dolarlık servetiyle dördüncü yer alıyor. Çin’den Tencent’in kurucu CEO’su Ma Huateng ile Alibaba’nın CEO’su Jack Ma da dünyanın en zengin 20 kişisi arasına girdiler. Dünyanın en zengin 15 kişisinden 12’sinin Amerikalı olduğu dikkat çekiyor.

Trump, dünyanın en zengin 766’ncı kişisi

Kendisi servetinin 10 milyar doları aştığını iddia etse de ABD Başkanı Donald Trump, Forbes dergisinin 2018 listesinde geçen yıla göre 400 milyon dolar azalmış halde 3,1 milyar dolar servete sahip görünüyor. Geçen yıl dünyanın en zengin 544’ncü kişisi olan Trump bu yıl 766’ncılığa geriledi. Forbes’a göre Trump’ın servetindeki düşüşün ana nedeni New York emlak piyasasındaki düşüş.

Dünyanın en zengin kadını ünvanı Amerika’ya geçti

Geçtiğimiz yıl dünyanın en zengin kadını olan kozmetik devi L’Oreal‘in Liliane Bettencourt‘un ölmesinden sonra bu yıl dünyanın en zengin kadını ünvanı Walmart’ın varisi Alice Walton’a geçti. Walton 46 milyar dolar ile dünyanın en zengin 16’ncı kişisi ve dünyanın en zengin kadını olurken, Liliane Bettencourt’un kızı Francoise Bettencourt Meyers 42,2 milyar dolar servetiyle 18’nci sırada yer aldı.

BMW’nın sahibesi Susanne Klatten (32’nci sırada), şekerleme endüstrisinin patroniçesi Jacqueline Mars (34) ve Asya’nın en zengin kadını Yang Huiyan (43) listede dikkat çeken diğer milyarder kadınlar.

Akıllı telefonlara ekran camı üreten Çinli girişimci Zhou Qunfei ise, 16 yaşında fabrika işçiliğiyle başlayan kariyeri sonunda ulaştığı 7,8 milyar dolarlık kişisel servetiyle, kendi çabasıyla dünyanın en zengin kadını ünvanının sahibi oldu.

En zengin 100 kişi arasında 1 siyah var

Çok ezici oranda beyaz erkeklerden oluşan en zengin 100 kişi listesine girmeyi başaran tek siyah, 100’ncü sıradan listeye giren Nijeryalı milyarder Aliko Dangote oldu.

İlk 20’de Walmart ailesinden üç kişi var

Dünyanın en zengin ilk 20 kişisi arasında, perakende market zinciri Walmart’ın kurucusu Sam Walton’un üç çocuğunun olması dikkat çeken bir başka detay. Alice Walton‘un 16’ncı sırada olduğu listede, Rob Walton 46,2 milyar dolar ile 15’nci sırada ve Jim Walton da 46,4 milyar dolar ile 14’ncü sırada yer ladı.

Milyarderlerin zenginliklerinin artış hızı baş döndürücü

Forbes’un listesinin ‘’Süper zenginler zenginleşmeye, geri kalan herkes ile aralarındaki uçurum büyümeye devam ediyor’’ başlığıyla açıkladı.

Milyarderlerin sahip olduğu servetin baş döndürücü artışı da dikkat çekiyor. Milyarderler listesini büyük ölçüde 9 Şubat günü itibarı ile sahip oldukları hisselerin değerine göre yılda bir kez oluşturan Forbes dergisinden farklı olarak Bloomberg yayın grubu milyarder listesini her gün yeniden güncelliyor. Bu da ortaya çok çarpıcı bir tablo çıkarıyor. Forbes’un listesini hazırladığı günden beri yaklaşık 1 ayda Jeff Bezos’un net serveti 15 milyar dolar arttı. Gates, Zuckerberg ve Buffet’nin her biri 1 ay öncesine göre 1 milyar dolar daha zenginler.

Forbes dergisine göre dünyanın en zengin 10 kişisi (milyar dolar)

1- Jeff Bezos: 112 (Bloomberg listesinde göre 127)

2 – Bill Gates: 90  (Bloomberg listesinde göre 91)

3 – Warren Buffet: 84 (Bloomberg listesinde göre 87)

4 – Bernard Arnault: 72 (Bloomberg listesinde göre 65)

5 – Mark Zuckerberg: 71 (Bloomberg listesinde göre 74)

6 – Amancio Ortega: 70 (Bloomberg listesinde göre 66)

7 – Carlos Slim: 67 (Bloomberg listesinde göre 66)

8 – Charles Koch: 60 (Bloomberg listesinde göre 48)

9 – David Koch: 60 (Bloomberg listesinde göre 48)

10 – Larry Ellison: 59 (Bloomberg listesinde göre 57)

11’nci sırada 50 milyar dolar servetiyle Michael Bloomberg de dahil edildiğinde gezegende kişisel serveti 50 milyar doları geçen 11 kişi var.

İki liste arasındaki fark, hisse senedi piyasalarının da ne kadar dramtik şekilde yükseldiğini gösteriyor. 9 Şubat’tan sonraki 25 günde Amazon, Microsoft ve Berkshire Hathaway en az 20 milyar dolar değer kazandılar.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz